Чи знали ви, що на Закарпатті є найвисокогірніше озеро України

Синє око Карпат. Бребенескул – найвисокогірніше озеро України

На Закарпатті багато дійсно унікальних озер, і кожне з них цікаве. Але чи знаєте ви, яке з них є найбільш високогірним?

Його називають синім оком Карпат! Це Бребенескул – справжнє природне диво. Довжина водойми приблизно 140 метрів, а його максимальна глибина – 2,8 метра. Висота гори Бребенескул – 2038 м, пише газета ЯСНО.

Унікальність озера у тому, що воно знаходиться на висоті 1801 м над рівнем моря. Особливість – найтепліша водойма на Чорногірському хребті.

Але так може сказати тільки справжній відчайдух. Адже температура води нагрівається максимально до 15 градусів. І варто купатися в першій половині дня, поки сонце не встигло зайти за хребет. І то – виключно в спекотні літні дні. Про зимове купання краще й не мріяти! Тут не моржують навіть найдосвідченіші моржі.

Якщо ви зібралися в похід, краще це зробити весною. Якщо ну вже дуже захотілося взимку, ідіть групами,  бажано з інструктором і беріть  з собою теплі речі.

Хоча на території довкола озера не можна розпалювати вогнищ, людей це не зупиняє. І озеро, і вершина Бребенескул є доволі популярними та улюбленими серед туристів. І мандрівників там багато  у всі пори року.

Бребенескул у перекладі з румунської мови може означати «барвінок». Також існують інші версії цієї назви, наприклад, українське походження назви може походити від слова «бербениця». Це невеликий музичний інструмент в вигляді діжки.

Про озеро та гору Бребенескул існує і багато легенд. Місцеві жителі завжди вважали ці місця зосередженням сакральних сил гір – як світлих, так і темних. Тут, за численними легендами, живуть нечиста сила та безліч демонів. За народними переказами герої оповідей вбивають страховиськ та знищують бісів саме на Чорногорі.

Легенди кажуть, що Чорногірський хребет є місцем, звідки на чотири сторони світу розійшлись всі народи, а в підземеллях живе Дідо Первовічний, що біля вогню читає книгу правіку та знає все про минуле та майбутнє. Це місце, де заховані численні скарби, а також є хвіртка до раю та пекла • Більше про закарпатські рекорди – у газеті ЯСНО  • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост