Батьки б’ють на сполох: дитину не переводять у 10 клас, бо у школі його не набирають. Що робити?

Нині першопрохідці Нової української школи закінчують четвертий клас, і зараз у Міністерстві освіти активно працюють над тим, як же вони продовжать вчитися далі.

У Мережі батьки б’ють на сполох: дитину не переводять у 10 клас, бо у школі його не набирають. Міністр освіти персонально коментує, що всі випускники 9 класів зможуть довчитися у школі.

У Чернігові батьків уже попередили, що в 11 школах учні вже цьогоріч не підуть у десятий клас. Більш детально про це – у матеріалі ТСН.

Реформа Нової української школи триває. Згідно з нею – школи мають переформатуватися: 1- 4 класи – це початкова освіта, базова освіта – 5-9 класи (називатимуться гімназія) і 10-12 класи – профільна освіта – це ліцеї. Відповідно до вимог закону – ліцеї створюються та функціонують як окремі заклади освіти. Тобто відучитися від 1 по 12 клас в одних стінах не можна. Нова система на повну має запрацювати від 2027 року, коли до профільних ліцеїв доростуть перші учні Нової української школи, які по всій країні нині вчаться в третьому класі. Однак, у Чернігівському управлінні освіти кивають на прикінцеві та перехідні положення закону – там є ще одна дата:1 вересня 2024 року – це дата, на яку будуть сформовані навчальні заклади по рівнях – початкова, гімназія, ліцей. 

Тому за переформатування вже взялися. У Чернігові визначили чотири заклади, які стануть ліцеями. До них уже з 1 вересня не набиратимуть перші класи, але наберуть більше десятих. До них саме можуть і перейти вчитися з тих шкіл, де вже після 9-го “помахають до побачення”. 

Не беруть далі у школу. У мережах батьки б’ють на сполох – дитину не переводять у десятий клас, бо у школі його не набирають. Міністр освіти персонально коментує, що всі випускники 9 класів зможуть довчитися у школі. То що ж відбувається? ТСН поїхала до Чернігова, де батьків уже попередили, що в 11 школах учні вже цьогоріч не підуть у десятий клас.    

Поки що до 10 класів братимуть просто за бажанням. А вже з 2027 року – за знаннями. Адже після 9 класу складатимуть ЗНО. Як саме зараховуватимуть до ліцеїв – в управлінні освіти наразі говорити не беруться. Але уявити, як воно буде – можна на прикладі фінської школи. Саме її систему освіти в Україні взяли за зразок. 

Про освіту Фінляндії добре відомо, що тут майже немає домашніх завдань – і це правда. Але це стосується переважно учнів молодшої школи, учням старшої школи часто доводиться непереливки. Оля мріє вступити до тутешньої фінської старшої школи, тут вона називається “лукіо”. Це місцеві ліцеї. 

“Лукіо – це місцева старша школа, туди ідуть ті, хто хоче вступити до університету. Там можна навчатися від 2 до 4 років у залежності від навантаження, якщо ти тягнеш програму – то можеш закінчити за 2 роки, якщо тобі складно – то можна вчитися 4 роки, але, як правило, – всі вчаться 3 роки. Для того, щоб вступити в лукіо – потрібні гарні оцінки. Треба спочатку дізнатися, який там прохідний бал середній і чи вистачає тобі”, – розповідає дівчина. 

Після 9 класу можна піти не тільки в Лукіо, а й у професійну школу. Тут вони називаються аматікоулу. Навчатися там потрібно 3 або 4 роки. Після цієї школи так само можна продовжити навчання в університеті.

В Україні ліцеї дозволено створювати обласним радам та великим містам. У Міністерстві освіти обіцяють, що напрацьовані законодавчі ініціативи, які дозволять створювати старшу школу і громадам. Час для вдосконалення ще є. Ті, кому доведеться першими вчитися довше – ще ростуть. 

ЗакарпатПост