На горі Піп Іван знаходиться нещодавно знайдена найбільш високогірна печера

Назви печера поки що не має, бо відкрито її було зовсім недавно, практично у 2019 році. Саме тоді на вершині популярної карпатської гори Піп Іван дослідили найвисокогірнішу печеру України, розташовану на висоті 1962 метри над рівнем моря, пише газета ЯСНО.

Ось що повідомив про неї учасник експедиції Андрій Риштун.

«Невже на вершині двохтисячника може бути печера?» – подумаєте Ви. «Хіба Чорногора не ходжена переходжена, що там може бути нового?». І я так думав, аж поки власним шоломом не простукав найвисокогірнішу печеру України, що на горі Піп-Іван Чорногірський», – зазначив він.

За його словами, вхід до печери розташований на висоті 1962 метри, лише на 58 метрів нижче від обсерваторії, розташованої на горі Піп Іван. Всередині є дві великі зали, кілька менших кімнат і ходи між ними – загалом близько 200 метрів завдовжки.

На відміну від печери під Петросом, спуск сюди не вимагає альпіністського спорядження. А втім ця печера «жива», тому можливі обвали. Тому вхід у неї учасники експедиції заклали камінням, щоб хтось випадково не впав усередину.

Як запевнив Андрій Риштун, кілька років тому місцевий мешканець показав рятувальникам вхід в печеру. Але він далі першої зали не йшов. Рятувальники ж спустилися далі.

«Тож ми, ймовірніше за все, були лише другою в світі групою, яка тут побувала. Це неймовірне відчуття, коли ти серед перших торкаєшся нового, незвіданого шматочка Карпат! Жодних слідів людського перебування, написів чи потертостей на стінах. Лише крапельки води, що мирно відблискують у світлі твого ліхтарика. Наступним етапом має стати топозйомка печери та внесення її до реєстру. Потрібно провести грунтовну розвідку. Цілком можливо, що печера має продовження, які зараз є завалені», – додав Андрій Риштун • Більше про закарпатські рекорди – у газеті ЯСНО  • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост