Українцям змінять правила роботи вдома: у Раді ухвалили закон

В Україні за умови роботи співробітника з дому роботодавець зобов’язаний надати необхідне обладнання. Водночас співробітник може працювати тільки в одному приміщенні (наприклад, у своєму будинку), а якщо захоче змінити робоче місце, повинен попередити керівництво.

Про це йдеться в законопроєкті №4051, який 322 голосами у цілому ухвалили на засіданні Верховної Ради. Більшість голосів віддали “Слуги народу” , пише Обозреватель.

За письмовим погодженням може встановлюватися гнучкий режим робочого часу, який передбачає саморегулювання працівником початку, закінчення роботи і тривалості робочого часу, на певний термін або безстроково, під час приймання на роботу або пізніше. Якщо працівник порушує гнучкий режим роботи, він може бути переведений на загальний режим без попередження за два місяці.

Що передбачає законопроєкт про надомну роботу:

  • Фіксоване робоче місце працівника, яке не може бути змінено без узгодження з роботодавцем. Якщо працівник не може з незалежних від нього причин виконувати роботу на фіксованому місці, то він має право його змінити за умови повідомлення власника не менше ніж за три робочих дні.
  • Загальний режим роботи, якщо інше не передбачено трудовим договором. Тривалість робочого часу не може перевищувати 40 годин на тиждень.
  • Не тягне за собою змін у нормуванні, оплаті праці і не впливає на обсяг трудових прав працівників.
  • Забезпечення засобами виробництва, матеріалами і інструментами, необхідними для виконання працівником надомної роботи, покладається на власника або уповноважений ним орган, якщо інше не передбачено трудовим договором. Працівник у разі використання своїх інструментів має право на компенсацію.
  • Може вводитися наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу без обов’язкового укладення трудового договору на час.

ЗакарпатПост