На Закарпатті є місто, у якому найбільше в Україні гроз

Рахів – місто, де грози бувають 45 днів на рік

Найбільш грозовим містом Закарпаття вважається саме Рахів. Кажуть, що там із 365 днів у році 43-45 – гримить і блискає.

Ця унікальна природна особливість, скоріш за все, пов›язана з постійним  перепадом температур. Таке вже розташування гірського містечка, пише газета ЯСНО.

Є декілька легенд і версій про походження назви Рахова. Вони пов›язані з рухом опришків, які нібито в цій місцевості рахували відібране у багатіїв добро та ділили його між бідняками. Інша версія: купці на шляху з Трансильванії та Угорщини до Галичини спинялися тут і рахували свої прибутки. Можливо, назва походить від власного імені Рах, який мав тут садибу.

Датою заснування Рахова вважається 1447 рік, хоча письмова згадка про це поселення відома ще з 910 року. Одними з перших поселенців Рахова були гуцули з Галичини — Мельничуки, Ворохти й інші. Селяни займалися вівчарством, рибальством, полюванням, бджолярством. Жили в курних хатах-колибах, згодом будували гуцульські хати-гражди. Рахівщина має неймовірно героїчну сторінку історії. 8 листопада 1918 року в с. Ясіня було утворено Гуцульську республіку на чолі з Степаном Клочураком, яка протрималася до травня 1919 року • Більше про закарпатські рекорди – у газеті ЯСНО  • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост