На Закарпатті знаходиться найбільш сніжне село України

Найбільш сніжне село – Руська Мокра

Найбільш сніжним в Закарпатті місцем вважається село Руська Мокра в Тячівському районі.

Там сніг лежить у середньому 178 днів на рік, а стійкий сніговий покрив лежить протягом 116 днів у році. Гори затіняють територію від прямих сонячних променів. Тому в селі часто випадають опади і зберігається похмура погода, пише газета ЯСНО.

Чим цікаве це село? Селище було заселене дворянською родиною Довгаї, вперше згадується в 1638 році. Основне заняття перших поселенців — полювання на диких звірів, чию шкуру обмінювали на харчі та інші речі. Також розводили овець, яких випасали потім на полонинах.

Через те що літо супроводжувалося частими опадами, корінні жителі, русини, село назвали Руська Мокра, а прилеглу річку — Мокрянка.

На території села є 5 мінеральних джерел з корисними для здоров›я людей властивостями, а також три туристичні комплекси.

Живуть у селі приблизно 900 мешканців. Населений пункт розташований в горах, за 55 км від центральної автотраси Мукачево—Івано-Франківськ. На 8 км вище лежить село Німецька Мокра, але там клімат інший • Більше про закарпатські рекорди – у газеті ЯСНО  • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост