На Закарпатті є дві гори-рекордсменки, які мають найдовші в Україні назви

Це –  Піп Іван Чорногірський і Піп Іван Марамороський – по 20 літер.

Піп Іван Чорногірський має висоту 2028 метрів. Розташований він на хребті Чорногора, на межі Івано-Франківської та Закарпатської областей, пише газета ЯСНО.

На вершині гори знаходяться руїни польської астрономо-метеорологічної обсерваторії, частково відновлені для туристичних потреб і відомі під сучасною популярною назвою «Білий Слон».

За місцевими переказами Верховинського району Івано-Франківської області, свою назву гора дістала від скелі на вершині, яка нібито нагадувала священника. Нині скеля не існує. За іншими фольклорними джерелами, назва гори походить від вітру, який там попіває (поспівує) — через це місцеві гуцули називають гору Попіван.

Є припущення, що нібито у 30-х роках ХХ ст. існував проєкт перейменування гори Піп Іван на «Розспєваний», однак не був здійснений.

Піп Іван Марамороський — одна з вершин Гуцульських Альп (частина Марамороського гірського масиву). Розташована в Рахівському районі, на кордоні України і Румунії.

Висота 1936 м. Довкола гори сезонно можуть утворюватись невеликі озерця.

Марамороські Гори, які ще часом називають Гуцульськими Альпами або ж на румунський манір – Марамуреш, є південною межею Українських Карпат. Саме Марамороський хребет розділяє Україну і Румунію, оскільки по ньому пролягає кордон між країнами. Ці гори є найбільш екзотичним закутком наших Карпат, насамперед через те, що для подорожі ними необхідний особливий дозвіл прикордонної служби.

З-поміж цікавих рослин, масове цвітіння яких можна побачити на горі Піп Іван Марамороський, є нарцис вузьколистий. Той самий, що цвіте у долині в Хусті. А ще там є дивовижні весняні крокуси, легендарна червона рути, а також багато рідкісних рослин.

Цікаво, а чому на Закарпатті усе ж дві гори з назвою Піп Іван?

Плутанина з назвами – не нова тема. Вважається, що причиною стало те, що топографи свого часу переплутали карпатські масиви та внесли на карти одну й ту саму назву два рази. Однак для Карпат це вже вдруге. Таким чином, у Карпатах є Піп Іван Марамороський та Піп Іван Чорногірський, а також два Петроси: перший – одна з найвищих українських вершин на Чорногорі, вершина-двотисячник, другий – знаходиться на території державного кордону з Румунією, висота над рівнем моря – 1780 м • Більше про закарпатські рекорди – у газеті ЯСНО  • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост