Site icon zakarpatpost.net

Чому корисно відвідувати лазню взимку?

Перший і дуже яскравий ефект, який відчувають на собі люди, які відвідують лазню, це стан шкіри.

Лазні бувають різних видів, але ефект від них в основному однаковий: нагріте повітря викликає рясне потовиділення. Пори шкіри відкриваються і разом з потом з організму виводяться продукти метаболізму. Однак щоб ефект від процедур для шкіри був кращим, лазню краще відвідувати так, як це роблять японці. Спочатку вони добре миються, щоб пори шкіри вже очистилися. Тоді в парильні піт виділяється ще інтенсивніше, а пори не забиваються, пише газета ЯСНО.

Як повідомляє «Планета Здоров’я», при високих температурах приплив крові і поживних речовин до всіх шарів шкіри збільшується. Тому в лазні ефективність таких процедур, як пілінг, нанесення масок для шкіри обличчя і волосся, покращується. Крім того, під час інтенсивного потовиділення омертвілі клітини епідермісу видаляються навіть без додаткового пілінгу. Лазня позитивно впливає на проблемну шкіру, усуває нерівності і висипання, вирівнює колір і сприяє омолодженню. Однак людям із загостренням дерматологічних проблем (екземою, псоріазом) треба відвідувати баню тільки з дозволу лікаря.

Багато спортсменів відвідують лазню після інтенсивних тренувань. Але якщо тренування буде пов›язане з розтягуванням м›язів і зв’язок, а в спорткомплексі є лазня, то зробити один-два заходи в парну можна і до тренування. У лазні підвищуються еластичність і тонус всіх тканин організму, але особливо це помітно за станом м›язової тканини. Так, якщо м›язи виявилися «забитими» після важкого тренування, лазня допоможе повернути їм «гнучкість» і позбавить від крепатури. Сеанси масажу в перервах між походами в парилку теж будуть мати подвійний ефект.

Завдяки посиленому кровообігу лазня запускає механізми побудови м›язової тканини. Відбувається це ще й тому, що високі температури сприяють виробленню гормонів.

Наприклад, в крові збільшується вміст соматотропіну, який допомагає рости м›язам (підсилює синтез білка) і стимулює згорання жиру.

Підвищені температури «запускають» всі системи організму, але особливо приємно знати, що лазня – це ще і легкий спосіб схуднення. Відразу після відвідування лазні ви не дорахується на вагах як мінімум одного кілограма. Звичайно, це не буде кілограм «жиру», який піде назавжди. Відвідування парилку стимулюють роботу лімфатичної системи, тому в першу чергу лазня допомагає вивести з організму зайву рідину і зняти набряклість.

Загальний ефект від лазні – це прискорення обміну речовин і підвищення гормонального фону (наприклад, стимуляція роботи щитовидної залози), що спільно працюватиме на скидання ваги. Саме тому в комплексних програмах схуднення часто фігурує саунотерапія.

Відвідування лазні – це своєрідне тренування серцево-судинної системи. При високих температурах зростає навантаження на серце – підвищується артеріальний тиск і частішає пульс. Звичайно, при серйозних захворюваннях серця і судин або постійному високому тиску похід в лазню повинен бути схвалений лікарем. Але довгострокові ефекти від відвідування парильні виявилися для стану судин більш оптимістичними. Високі температури підвищують кровопостачання тканин, які зазвичай недоотримують поживних речовин і кисню. Завдяки цьому покращує стан серцевого м‘яза і усуваються застійні явища у венах. Баня фактично є варіантом штучної лихоманки, або гіпотермії, яка сприяє відтворенню білих кров’яних клітин.

Складно знайти людину, яка б виходила з лазні з поганим настроєм. Після парилки активізується вироблення серотоніну, що знижує больові відчуття. Також тепло стимулює вироблення ендорфінів – гормонів радості і настрою.

Відчуття легкості з›являється навіть на фізичному рівні: в прямому сенсі слова організм звільняється від шлаків, зайвої рідини і скидає «стару шкіру». Але важливо й відчуття психологічної розслабленості, яке наступає завдяки розслабленню м›язів. Баня – це відмінний спосіб поліпшити настрій без алкоголю і їжі, які під час банних процедур категорично протипоказані.

ЗакарпатПост

Exit mobile version