Чи ховають закарпатців померлих від COVID-19 у герметичних пакетах

Дехто – так… і такі випадки непоодинокі, але дехто, звісно ж, ні…. як у випадку з Оксаною. А чи треба?

Раніше, за рекомендацією Міністерства охорони здоров’я, людину, яка хворіла або мала підозру на коронавірус і померла в лікарні, мали ховати у герметичному пакеті-мішку. Однак у серпні рекомендації оновили, тож тепер використовувати мішки мають лише за певних обставин, пише газета ЯСНО.

 «Ми оновили рекомендації щодо поховань 4 серпня, пішли на спрощення. Там написано використовувати мішки у разі, якщо з тіла померлого виділяється неадекватно велика кількість рідини. Якщо виділяється, то можуть загорнути, бо можуть бути бризки і є ризик потенційного потрапляння крапель.  Але є питання обробки тіла і питання прощання. Ми рекомендуємо запобігати скупченню людей», – пояснив головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

У випадку з Оксаною її обов’язково мали ховати у мішку, бо з тіла виділялася якась речовина, це підтвердили очевидці, але рідні вирішили інакше… Точніше навіть не всі рідні, а тільки мати, бо чоловік був проти.

А що думають із цього приводу у Всесвітній організації охорони здоров’я?

У рекомендаціях щодо поховання померлих від COVID-19 йдеться про те, що за винятком випадків лихоманок (таких як Ебола, Марбург) і холери трупи зазвичай не є заразними. Легені пацієнтів можуть становити загрозу тільки тоді, якщо розтин відбувся неправильно. Однак також додається, що відомі випадки зараження під час догляду за тілом покійного, а отже, краще оцінювати небезпеку і вирішувати доцільність проведення прощання у кожному окремому випадку.

Напевно, доля правди у цих словах таки є… Тому рідні померлих ні в якому разі не повинні свідомо наражати на небезпеку інших, бо їхнє бажання, аби провести в останню путь рідну людину, може закінчитись для когось дуже трагічно • Ціла стаття надрукована у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост