Як телефони стежать за закарпатцями

Телефони та Інтернет настільки міцно увійшли в наше життя, що ми вже й не уявляємо, як раніше жили без них. Що казати, діти взагалі цього не згають, адже як тільки вони починають щось розуміти, мами дають їм побавитись свої смартфони, аби лише дитя мовчало, не плакало.

•Золотце, купи газету ЯСНО

Про те, що телефони опромінюють і не є здоровими особливо для дітей, зараз ми говорити не будемо. Це – тема об’ємної і зовсім іншої розмови. Нині газета ЯСНО розповість про іншу небезпеку, яку приховують наші телефони – вони за нами стежать.

Ні, не очима, а спеціальними функціями, які влаштовані у пристрої, вони можуть реагувати не лише на те, що ми шукаємо у Інтернеті, а навіть на те, що говоримо поблизу своїх улюблених гаджетів.

У соцмережах все частіше обговорюються теми щодо того, що за допомогою телефонів різні корпорації за людьми стежать.

«Ми з чоловіком говорили, що через пандемію, справи йдуть геть погано. Я втратила роботу, він почав заробляти менше, – пише закарпатка Оксана Томищ. – І тут… у той же день мій телефон почав мені підкидувати рекламу різних банків із пропозицією оформити кредит. Це щось ненормально, на мою думку!»

«Я розмовляла з подругою і ми багато говорили про прибирання, про те, який бруд у квартирі роблять діти. І тут мій телефон почав мені підсовувати рекламу то швабри. То порохотягу, то серветок для витирання пилу, то засобів для миття килимів. Я в шоці просто!» – наголошує інша жінка Юлія Нодь.

«Я збирався робити ремонт. Про це у месенжері написав своєму другу. І тут трапилося дещо неймовірне. Уся стрічка в соцмережі просто завалилася всякими інструментами. Та це ще нічого. Я зайшов на якийсь новинний сайт. І там мені почала вискакувати реклама всяких фарб, валиків. Дива та й годі… одним словом», – наголошує ужгородець Володимир Молнар.

Тож що відбувається? Невже за нами весь час стежить невидиме око? У випадку з гаджетами – так. Смартфони показують Google, куди ви ходите, що шукаєте і про що говорите – і змусити їх замовкнути дуже складно.

Роблять наші телефони це одразу декількома способами і відключення геолокації ще не зробить ваші маршрути таємними. А розмовляти поруч з телефоном варто обережніше.

Справа в тому, що гаджети безпосередньо пов’язані з Google і її партнерами. У них спочатку додані додатки компанії, а нові додатки викачуються з магазину Google Play. Тому кожен раз, коли ви використовуєте ту чи іншу службу, дані про вас відправляються корпорації • Цілу історію читай у свіжому номері газети ЯСНО Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост