Підвищені штрафи та в’язниця: Рада ухвалила нові покарання за “п’яне” водіння в Україні

Український парламент голосами 325 нардепів ухвалив фінальну версію законопроєкту, що покликаний зменшити кількість потенційних убивць на дорогах. Штрафи за “п’яне” водіння зростуть до 51 тис. грн, а за ДТП з потерпілими неможливо буде уникнути покарання навіть після каяття чи примирення.

OBOZREVATEL з’ясував, які штрафи та скільки років позбавлення волі можуть отримати водії за “п’яні” аварії.П’яні на дорогах: ситуація в Україні

За даними патрульної поліції України, за 2020 рік сталося 168 107дорожньо-транспортних пригод. Водії в стані алкогольного сп’яніння скоїли 4 522 ДТП, в яких загинули 103 особи, а 1 554 отримали травми.

Автори законопроєкту №2695 запевняють, що чинні санкції людей не стримують. У коментарі для OBOZREVATEL один із авторів, нардеп від “Слуги народу” Олександр Бакумов, наголосив на важливості підвищення покарання для “п’яних” водіїв.

“Людей цей вид санкцій не стримує. Думають, я заплачу ті 10 тис. грн і поїду далі. Людина може сісти за кермо вже і без документів, і керувати далі автомобілем, бо знає, що відповідне керування без водійського посвідчення – це всього 500 грн штраф”, – сказав Бакумов.Високі штрафи: що передбачає документ

Законопроєктом передбачалося, що Нацполіція матиме повноваження робити профілактичні зупинки для перевірки водіїв. Проте відповідна поправка не була підтримана парламентом. Профілактичні зупинки взагалі вилучили з документа.

“Як на мене, комітет злякався і від цієї норми буде відмовлятися. Але ми за цю норму, оскільки вона хороша”, – сказав директор департаменту комунікацій МВС України Артем Шевченко.

У Раді посилили відповідальність за "п'яне" водіння.

У разі зупинки водій повинен показувати документи в такий спосіб, який дозволить патрульному прочитати та зафіксувати інформацію. Значно зростуть і штрафи. За водіння в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння наразі водій може отримати 10 200 грн штрафу.

У Раді посилили відповідальність за "п'яне" водіння.

Законопроєкт передбачає такі зміни:

  • за керування в стані сп’яніння штраф 17 000 грн і 1 рік позбавлення права водіння (ППВ);
  • повторно протягом року – 34 000 грн/адмінарешт 10 діб і 3 роки ППВ;
  • втретє протягом року 51 000 грн/адмінарешт 15 діб і 10 років ППВ.

Адміністративний арешт: що зміниться

Законопроєктом передбачається, що суд, як орган, що притягує до адмінвідповідальності, втрачає право передавати особу на поруки громадським організаціям чи трудовому колективу. Також суд не матиме правових інструментів застосовувати закриття справи за малозначністю.

“Змінюється й термін притягнення. Коли до суду передають адмінматеріали, то термін притягнення до адмінвідповідальності складає три місяці, ми цей термін продовжуємо до цілого року”, – додав Бакумов.

У Раді посилили відповідальність за "п'яне" водіння.

Замість штрафу – тюрма: зміни в Кримінальному кодексі

Якщо внаслідок ДТП є травмований середньої тяжкості, то замість штрафу 85 000 грн, виправних робіт чи арешту до 60 діб на водія чекатиме від трьох років в’язниці. Покарання за смертельну ДТП зростає з 3-8 років позбавлення волі до 8-12.

Також передбачається неминуче покарання за ДТП у стані сп’янінняз потерпілими, навіть у разі каяття, примирення чи зміни обставин.

“Якщо особа вчинила відповідний злочин, якщо ДТП з загиблими або тяжкі тілесні ушкодження, ми обмежуємо право замінити основний вид покарання, призначений за вироком, на більш м’який. Робимо більш ускладнені процедури, щоб застосувати інститут помилування в цій справі. Якщо зараз одну третину покарання має відбути особа, то буде не менш ніж дві третини покарання”, – додав Бакумов.

OBOZREVATEL дізнався в українців, чи підтримують вони посилення покарання для водіїв у стані алкогольного сп’яніння.

ДТП в Україні стаються так часто, що українці вже звикли щодня бачити кількість загиблих у стрічці новин. З початку цього року вже сталися десятки жахливих аварій. У Маріуполі Донецької області 27 січня п’яний водій на автомобілі Hyundai вирішив “утекти” від поліцейських, а потім і взагалі в’їхав у торговий павільйон.

У Маріуполі п'яний водій в'їхав у павільйон.

27 січня в Миколаєві на вулиці Чкалова водій на автомобілі Toyota Corolla зніс стовп. Патрульні, які приїхали на місце ДТП, побачили ознаки алкогольного сп’яніння у водія. Драгер показав 2,38 проміле.

У Броварах на Київщині 6 лютого нетверезий неповнолітній місцевий житель на Honda Accord на великій швидкості влетів у Chevrolet Lacetti. Від отриманих внаслідок зіткнення травм водій легковика помер у лікарні.

ЗакарпатПост