Пільгові кредити і гранти не повернуть заробітчан: експерти пояснили причину

Уряд пропонує виділяти гранти трудовим мігрантам на власну справу – до 150 тис. грн. А також безвідсоткові кредити на 5 років.

Одна з умов – людина має інвестувати в справу й власні кошти. Сума має бути не меншою, ніж дасть держава.

Gazeta.ua запитала експертів чи вдасться у такий спосіб повернути заробітчан додому.

Володимир Дубровський, економіст:

“В Україні з одного боку йде наступ на дрібний бізнес: фіскалізація, боротьба з оформленням найманих працівників як ФОП. З іншого – пропонують віддавати гроші платників податків заробітчанам на заснування власної справи. Далеко не всі люди схильні до підприємницької діяльності. Тож сподіватися, що з цього вийде багато успішних бізнесів, я б не став”, – зауважив він.

Крім того, навіть якщо збільшити грант до 300 тисяч гривень – вийде не надто велика сума.

“Цього вистачить, щоб закупити товар, якщо мова про торгівлю. Або придбати вживане авто, щоб надавати послуги таксі. Головне, що можна зробити для того, щоб зменшти трудову міграцію – радикально скорочувати навантаження на заробітну плату. Зараз, якщо роботодавець виплачує 2 гривні працівнику, то ще 1 гривню він віддає в бюджет. Якщо ці гроші отримуватиме працівник, зарплата виросте. Крім того, буде створено більше робочих місць саме в працемістких галузях, де конкуренція між роботодавцями жвавіша. І це підштовхне ріст зарплат”, – додав Дубровський.

Ігор Бураковський, економіст:

“Щоб заохотити заробітчан повертатися додому, потрібно вирішити комплекс проблем, пов’язаних з українським бізнес-середовищем. Зокрема, необхідно спростити різного роду формальності, регуляторні правила. Багато залежить не тільки від центральної влади, а й від місцевої. Проблеми, які традиційно пов’язували з центром, наприклад, бюрократія, корупція, – нікуди не поділися на місцевому рівні. Тож багато залежатиме від того, як місцева влада буде підтримувати не тільки заробітчан, а й загалом розвиток виробничо-комерційної діяльності на своїй території. Крім бізнес-клімату, слід також вирішувати питання, пов’язані з макроекономічною стабільністю, із судовою системою, тіньовою економікою”, – говорить він.

На думку експерта, система підтримки малого бізнесу в Україні тільки починає розвиватися.

“Обсяги кредитування за програмою “Доступні кредити 5-7-9″ вселяють надії. Головне – почати. Пізніше можна буде скоригувати програму. Знадобиться певний час, щоб з’явилися історії успіху і заробітчани повірили, що можна працювати в Україні”, – додав економіст.

Гліб Вишлінський, виконавчий директор Центру економічної стратегії:

“Не вірю в цю ідею. Якщо заробітчани поїхали шукати роботу, то швидше за все вони більшою мірою орієнтовані працювати за наймом. Крім того, незрозумілі критерії, за якими будуть відбирати заробітчан для участі в програмі. У нас немає відповідного реєстру”, – каже він.

Насамперед, потрібно вирішити проблему низьких зарплат в Україні.

“Щоб зарплати підтягнути до рівня польських, нам потрібно мати таку ж продуктивність праці. Для цього необхідно збільшувати інвестиції. Частка інвестицій у ВВП у нас суттєво нижча, ніж у Польщі. Іноземного інвестора відлякує в Україні макроекономічна нестабільність, розмови “не будемо виконувати умови МВФ”, про дефолт, плюс – корупція, судова система”, – підсумував експерт.

Наприкінці січня Кабінет міністрів ухвалив законопроєкт щодо надання одноразової грошової допомоги трудовим мігрантам на відкриття власного бізнесу в Україні. Право на грант матимуть громадяни України, які працювали за кордоном більше 1 року. Враховуватимуть також страховий стаж. Ті, хто має понад 10 років стажу, зможуть претендувати на одноразову допомогу на безповоротній основі за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соцстрахування на випадок безробіття. Громадянам із меншим страховим стажем пропонуватимуть безвідсоткові кредити на 5 років.

ЗакарпатПост