Чому закарпатці за малорухливий спосіб життя платять здоров’ям

Відомо, що найбільше у світі смертей пов’язані з хворобами серцево-судинної системи. Ця недуга вбиває більше 18 мільйонів людей на планеті щороку. Вчені одноголосно запевняють, що головними причинами виникнення хвороби є неправильне харчування – вживання великої кількості трансжирів, яких найбільше у м’ясі, молоці та солодощах і недостатнє споживання сирих овочів і фруктів, а також слабка фізична активність. Ці два чинники є наріжними каменями такої страшної статистики.

• Золотце, купи газету ЯСНО

Про неправильне харчування газета «ЯСНО» писала неодноразово і ще не раз повернеться до цієї теми. А нині ми поговоримо про малорухливий спосіб життя.

Чим він загрожує людству і що ми можемо побачити на власні очі?

Про проблеми з серцем ми вже згадували. А ще через низьку активність не спалюються калорії, наростаються кілограми і виникає ожиріння. А це – не лише візуальна і естетична проблема. Вона збільшує ризик виникнення раку, захворювань жовчного міхура і виводить із ладу те ж серце. Крім того, від постійного сидіння м’язи починають поступово атрофуватися, що викликає ряд інших недугів, порушує поставу, викликає труднощі під час ходіння. Викривлення хребта, або сколіоз, а згодом остеохондроз, постійно переслідують малорухливих людей. Наслідком таких захворювань є постійні ниючі больові відчуття в спині, руках або ногах.

Ще один фактор – діабет. Виконуючи фізичні вправи, ми змушуємо наш організм здійснювати контроль за рівнем цукру в крові. Якщо ж ми не відчуваємо ніяких навантажень, рівень цукру може підвищуватися, що навантажує підшлункову залозу, підвищуючи ризик розвитку діабету.

Згідно з останніми дослідженнями, низька фізична активність найбільш небезпечною є для дітей. Якщо підлітки проводять в сидячому положенні понад 4 години на день, у них виростає ризик захворіти на депресію до 18 років. Це ще один доказ важливості фізичних навантажень для організму, який росте • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост