У Чорнобилі знайшли унікальне стадо здичавілих корів

Публікаю про них у соцмережі оприлюднив Чорнобильський Радіаційно-екологічний Біосферний Заповідник. Цікаво, що в природних умовах корови виглядають краще, ніж у багатьох фермерів. Вони стрункі, чисті, без зайвої ваги, як домашні, через що деякі не можуть розродитись. Цих тварин ніхто не експлуатує для молока. Тому вони здорові і повні сил сил, пише газета ЯСНО.

• Золотце, купи газету ЯСНО

Отже, що написали працівники заповідника про здичавіле стало?

«Зима. Морозно і сніжно. Дикі корови Чорнобильського заповідника цього разу ніби спеціально чекали знімальну групу на околицях села Луб’янка. Для майбутнього фільму про Заповідник будуть гарні кадри. А ще науковці помоніторили та провели підрахунок чисельності стада. У всіх тварин стан – добрий. Сніжну і морозну погоду велика рогата худоба переживає успішно.

Стадо дикої худоби докорінно відрізняється від звичайної сільської череди: воно структуроване, має цілісність, діє завжди злагоджено. Стадо найбільш ретельно охороняє свою молодь. Телята, в свою чергу, вибирають найбільш безпечне місце в стаді між дорослим бугаєм і корівками. На фоні снігу, грізного і величезного бугая вони виглядають особливо колоритно. Попри все, молодняк рогатої худоби добре адаптований до холоду.

Колись тут проживав їх дикий предок – тур. Цей дикий бик був розповсюдженій по всій лісовій та степовій зоні Євразії. Він не просто жив у цих природних екосистемах – він брав важливу участь у їх функціонуванні. Разом із тарпаном та зубром тур створював відкриті ландшафти шляхом активного впливу на ґрунт та рослинність. Ці тварини були необхідними фактором існування степу та мозаїчної структури лісів. За що їх називають «екосистемними інженерами».

Останній тур помер у 1627 році в Польщі. Три століття потому, завдяки дослідженням екологів, стала зрозуміла роль цих тварин в функціонуванні ландшафту. Тобто, щоб зберегти ландшафт – недостатньо його заповідати та зберегти у недоторканості рельєф, ґрунт і рослинність. Ландшафт перебуває у динамічній рівновазі, він працює, завдяки «драйверам» важливих процесів. Для відкритих ландшафтів такими драйверами є великі рослиноїдні тварини або, на сленгу фахівців, «живі газонокосарки».

У 20 столітті розпочались проекти відновлення втрачених дикого тура та тарпана шляхом селекції домашньої худоби за «дикими» ознаками. Результатом проектів стало створення туроподібної худоби та дикого коня. Процес відтворення ландшафту, куди введені «екосистемні інженери», отримав назву «ревайлдінг».

Стадо здичавілих корів у Заповіднику з’явилось внаслідок смерті їх господарів – самопоселенців села Луб’янка. Це не перший випадок на цій території.  Після аварії майже рік існувало стадо здичавілої худоби навколо колишнього села Чистогалівка. Пізніше його перегнали до експериментального господарства в с. Нові Шепеличі.

З 2017 року співробітники проводять регулярні спостереження за цим стадом. Цей неочікуваний випадок дав можливість, з одного боку, досліджувати процес здичавіння свійської тварини, а з іншого – їх вплив на локальні ділянки ландшафту р. Ілля», – зазначено у дописі.

У коментарях до публікації одна з дописувачок справедливо зазначила: «Таке враження, що корови хочуть сказати та показати які ми дурні, що не хочемо жити в злагоді з природою». Інша ж написала: «Це наочний приклад того, наскільки людина нищить природу і все живе навколо себе. Радіація не заважає тваринам розвиватися, а люди. Виникає питання: хто ж створив людину? Чи на якому етапі щось пішло не так?» Ще один коментатор наголосив: «А ви помітили, що там, де немає людей, там і рослинний та тваринний світ розвиваються в десятки разів краще? Гірше за людину тварини немає! Потрібно винищити все, а потім питати себе, хто це зробив. Риби немає, звірів теж… потрібно полювання заборонити на років 10-15!» І вони дійсно мають рацію.

Також у коментарях виник цікавий диспут між одним лікарем і любителем природи. Лікар запевняв, що корів потрібно виловити  і віддати комусь на ферму, мовляв, у них може бути мастит. Утім людина без медичної освіти виявилася кращим знавцем природи. Чоловік написав, що ніякого маститу у корів не буде, адже їх смокчуть телята, а потім виділення молока, як і в людей, припиняється саме по собі, адже диких корів не експлуатує ніхто, як домашніх. «Саме мастити від доїння, бо це неприродно, головне, аби жити на волі коровам ніхто не заважав!» – підсумував коментатор. І це справді прекрасно, що є таке місце, де домашні тварини можуть жити у абсолютно природних умовах! • Більше цікавого читпай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост