Чому закарпатські вчителі вбивають любов до фізкультури у дітях

Але як би батьки не виховували своє чадо, може трапитися й таке, що шкільний вчитель фізкультури зведе усі старання родини нанівець. Чомусь саме школа найчастіше вбиває бажання учнів займатися спортом, пише газета ЯСНО.

• Золотце, купи газету ЯСНО

Передусім системою оцінювання. Є таке, що дитина чудово стрибає у довжину, але не може бігати на довгі відстані. Так учитель не щоб підбадьорити її, а за те, що вона прибігла останньою, ліпить жирну одиницю, ще й насміхається, а те, що вона стрибає краще за всіх, лишає поза увагою.

Або потрібно перестрибнути через спортивний снаряд. Маленька дівчинка не може цього зробити, то той так званий козел якщо іншим дітям до поясу. то їй до шиї. тоді вчитель змушує її ставати на четвереньки і лізти рачки під снарядом. Весь клас сміється і тій дитині фізкультура стає ненависним предметом.

Ще одна ситуація. Учні грають у футбол. Вчителі ж люблять відправити хлопців ганяти м’яча, а самі тим часом можуть займатися своїми справами. Дівчата при цьому стають глядачами чи вболівальницями, або їм дозволяється просто теревенити між собою. Та один із школярів робить невдалий пас і м’яч розбиває обличчя однокласнику. Той паде посеред поля, хоч  травма незначна, але страх великий…  голова розбита, кров, крики, шум… Прибігає вчитель і починає з’ясовувати стосунки. Він кричить на всіх дітей, а хто сміє якось сперечатися, навіть замахується. одного-двох б’є по обличчю. Чи буде цей клас після такого любити спорт? Добре, якщо діти не змовчать, розкажуть батькам і ті прийдуть, зроблять галас і такого недовчителя звільнять. А якщо ж усі тихо проковтнуть і безмовно ненавидітимуть і вчителя, і спорт взагалі.

На жаль, такі випадки непоодинокі. Кілька років тому на уроках фізкультури було навіть кілька смертей, коли учні не могли здати нормативи з бігу і їхні серця не витримували. Взагалі на фізкультурі якихось планок не повинно бути. Щоб діти полюбили спорт, їх потрібно зацікавити, а не втискати в освітні рамки і залякувати оцінками. Там більше, що є діти нетреновані, із ожирінням та які й так ведуть малоактивний спосіб життя. Тоді спорт зненацька стає для них стресом.

Буває, звісно і все з точністю до навпаки. Є дійсно вчителі фізичного виховання від Бога, які вміють подати свою дисципліну так, що навіть найбільш незграбні спорт любитимуть, працюватимуть над собою, аби досягати ще кращих результатів. Саме в таких вчителів найбільше потім послідовників, які стають професіоналами і виступають на великих спортивних аренах.

Але так таланить далеко не всім.

Тому в цьому питанні найбільша відповідальність лежить саме на родині. Батьки повинні зробити тренування частиною і свого життя, і життя синів і доньок. У кожній сім’ї ж є якісь свої родинні традиції. Тому дуже добре, якщо спорт стане однією із них. Така традиція  зробить родину і міцнішою, і здоровішою • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост