Закарпатські депутати попросили «Укрзалізницю» передати Боржавську вузькоколійку на баланс області

Відповідне звернення депутати прийняли на першому пленарному засіданні другої сесії Закарпатської обласної ради.попросили «Укрзалізницю» передати Боржавську вузькоколійку на баланс області У ньому йдеться про передачу існуючого комплексу вузькоколійки із балансу регіональної філії Акціонерного товариства «Укрзалізниця» на баланс комунальної установи обласної ради.

Про це повідомили в пресслужбі облради

Надалі для часткового відновлення функціонування залізниці обласна рада планує створити комунальну установу, яка б забезпечила належне фінансування, реконструкцію та утримання цього об’єкту історичної спадщини.

Якщо АТ «Укрзалізниця» задовільнить прохання депутатів, це дозволить обласній раді передати в оперативне управління окремим зацікавленим громадам частину вузькоколійки для реконструкції і використання у туристичних цілях.

Наразі ж значна частина вузької колії зазнала руйнування і залишається у занедбаному стані. Частину її навіть уже забудовано приватними спорудами. Однак, у кожної громади є певне бачення, як цю спадщину часів Австро-Угорщини можна частково реанімувати.

У плані туристичних атракцій у громад уже є певні напрацювання. Так найбільш перспективним наразі є запуск туристичного велодрезинового маршруту Іршава-Довге, протяжністю 17 км. Потенційним виглядає і старт туристичної залізничної атракції за маршрутом Берегово — Великі Береги, довжиною 12 км.

Під час обговорення проекту звернення, голова Закарпатської обласної ради Олексій Петров повідомив, що відновленням Боржавської вузькоколійки серйозно цікавляться наші сусіди угорці. Зокрема — Міністр МЗС Угорщини Петер Сіярто. Однак, для залучення їхньої допомоги, у залізниці має бути конкретний господар, який зможе показати чіткий проєкт. Відтак Олексій Петров попросив усі громади підготувати кошторис відновлення відрізків, за відновлення яких вони б хотіли взятися.

ЗакарпатПост