Кому заважають закарпатські праліси і чому їх гублять?

Це питання на своїй сторінці у соцмережі підняла закарпатська екологиня Оксана Станкевич-Волосянчук.

“Вчорашній провал голосування за створення 20 пралісових пам’яток природи загальною площею 5038,3 га викликало неабиякий резонанс у суспільстві Закарпаття. Одні кажуть, що праліси – це наша цінність і їх ніколи не буває багато, інші вважають, що їх забагато і вони собою нічого не представляють, окрім лісів, які гниють.Звісно, не існує такого поняття, як ліс, що гниє, взагалі.

Щодо пралісів – то це найбільш життєдайні ліси, наповнені по самі вінця життям, енергією, яка циркулює по найбільш розгалужених харчових ланцюгах і є найбагатшою екосистемою у світі. Однак, давайте звернемось до статистики по лісах Закарпаття.

🌲 Площа лісових земель у Закарпатті, вкритих лісом, становить 657,8 тис. га 🌲 З них площа лісів держлісгоспів, де виділили праліси – 532,6 тис. га 🌲 Ще 69,5 тис. га лісів знаходиться у природно-заповідному фонді🌳 28985,98 га (це 41,7 %) пралісів заповідається на територіях і об’єктах ПЗФ: Карпатський біосферний заповідник, НПП “Ужанський”, НПП “Синевир” та НПП “Зачарований край”🌳 6001,2 га (це всього 1,1 %) пралісів знаходиться у лісах держлісгоспів.

Сюди я зараховую 3 заповідних урочища пралісів та 29 пралісових пам’яток природи, які вже існують, включно з проголосованими на сесії облради 25 лютого. Тобто, це всього лише 1,1 %!!!! У кілька разів менше, ніж щороку проводиться лісгоспами суцільних рубок!

🌳 Ще 5038,3 га (0,9 %) очікують свого статусу ПЗФ.Отже, мова йде про 2 % лісів, де заборонено проводити будь-які види рубок! Питання не вартує і виїденого яйця.

То кому насправді заважають ці праліси?” – написала вона.

ЗакарпатПост