АНОНС. Чиновників на Закарпатті стає все більше і більше, а зарплати у них все вищі і вищі

Днями українців розізлила заява Прем’єра Шмигаля про те, що через кілька років зарплати в Україні зрівняються із зарплатами Польщі та Словаччини, пише газета ЯСНО.

• Золотце, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Мова йде про те, що середня заробітна плата у Словаччині та Польщі перевищує 1100 євро, а це – майже 34 тисячі гривень.

У той же час міні малка в Польщі становить 523 євро – 17 700 гривень, у Словаччині – 520 євро – 17 600 гривень.

В Україні мінімалка складає 6 тисяч гривень, середня заробітна плата – 12 тисяч гривень.

Тож  за рівнем доходів рівнятися на Польщу та Словаччину там таки дуже зарано.

 Самі ж політики сміються з Дениса Шмигаля і кажуть, що зрівнятися зарплатами з поляками та словаками ми зможемо не раніше, ніж через 30-40 років.

Невже у нас все так погано? Ні, просто величезна частка коштів із бюджету, яка б могла піти за вищу оплату праці бюджетної сфери – лікарів, вчителів та інших фахівців витрачається на оплату праці чиновників, на їхні премії та відпустки, на їхнє оздоровлення, на різні забаганки.

Та найгірше, що величезна армія кабінетних працівників у адміністраціях різного типу, незважаючи на передвиборчі обіцянки як самого президента, так і багатьох політиків, останнім часом не зменшилась, а навпаки стала у рази більшою.

Директор соціологічної служби Центру імені Разумкова Андрій Биченко називає закономірним зростання чиновництва після того, як влада черговий раз заявила про намір його скоротити.

«Основна причина криється в тому, що чиновників умовно можна поділити на 2 класи, – каже він. – Перший клас – це фахівці, які знають, що робити, і краще чи гірше, але роблять те, що знають. Другий клас, який в Україні стає все більшим і більшим, це вже абсолютно непотрібні чиновники, це люди, які розподіляють блага, ухвалюють рішення перш за все в матеріальній сфері, розпоряджаються державними коштами. Досвід показує, що на оці останні посади, як правило, вищі посадовці ставлять потрібних людей, які їм не відмовлять. І, звичайно, під час скорочення цих людей не скорочують».

Крім того, за його словами, в українському політичному середовищі посади часто виконують роль валюти • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост