Закарпатці на заробітках побилися так, що чехові вибили зуби, а нашому поламали ребра

Закарпатець Василь уже більше 10 років працює у Чехії. Там він уже навіть купив собі житло і знає багатьох українців, які їдуть сюди на роботу, пише газета ЯСНО.

• Золотце, купи свіжий номер газети ЯСНО •

«Найбільше з західної України, – каже він. – Платять нормально, мова легка, можна швидко засвоїти. Знаю таких, що родинами приїжджають – батьки, діти, брати, сестри. Такі собі сімейні підряди. У Чехії до українців загалом ставляться добре. Якщо люди працюють совісно, вони просто на роз хват. На одного роботодавця багато хто трудиться роками. Добрі кадри ніхто не хоче від себе відпускати. Дехто з простих будівельників з часом отримує керівні посади. Знаю дівчину, яка приїхала варити їсти бригаді свого брата, потім почала малювати разом із хлопцями стіни, а далі вивчилась і стала у Чехії архітектором, заробляє багато і  допоміг їй у цьому роботодавець».

Однак, за словами чоловіка, буває, що наші земляки поводяться за кордоном не надто пристойно.

«Наші хлопці можуть собі дозволити напитись і почати дебоширити у кав’ярнях. на них викликають поліцію і їм доводиться платити штрафи. Якщо працюють легально – ще все добре, а якщо ні – депортація. Але це ще півбіди. Дехто навіть робить далеко гірші вчинки. Якось мій знайомий побив власника будівельної компанії за те, що той недоплатив його певну суму до зарплати. При чому, хлопець сам у всьому був винен, бо тиждень пиячив і не працював, гроші ж хотів отримати і за той період, коли його на роботі і близько не було», – розповідає Василь.

Також він переконує, що далеко не всі наші земляки є такими вправними трударями, як прийнято вважати.

«Ще одна група українців зробила об’єкт на халтуру. Стіни пошпаклювали криво, пофарбували полосами, ламінат виклали не рівно і при цьому хотіли отримати ще й преміальні, бо завершили роботу на три тижні раніше запланованого строку. Утім коли замовник із сином прийшли оглядати відремонтовану квартиру, мало не знепритомнів від побаченого. Звісно, чех попросив переробити, сказав, що гроші виплатить тоді, коли все буде зроблено бездоганно. Наші підняли ґвалт і викликали на чоловіка поліцію. У результаті роботодавець заплатив штраф, а українців депортували, бо почалася така бійка, що чехові повибивали зуби, а одному з наших поламали ребра», – зізнався українець.

Також він розповів і інші історії, коли наші земляки поводилися на заробітках не надто законослухняно – крали на заводах солодощі, фрукти, ковбаси і…. навіть шнурки • Цілу історію читай у свіжому номері газети ЯСНО Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост