На Закарпатті викрили масштабний канал нелегальної міграції

Згідно з даними слідства, закарпатець організував канал нелегальної міграції громадян Російської Федерації до країн ЄС, а також Великобританії та США.

За процесуального керівництва обласної прокуратури жителю Берегівського району повідомлено про підозру у готуванні до організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України (ч. 1 ст. 14 ч. 2 ст. 332 КК України) та підробленні офіційного документу з метою його збуту (ч. 3 ст. 358 КК України), що вчинені за попередньою змовою групою осіб.

Шляхом надання засобів та усунення перешкод, він сприяв отриманню особами громадянства Угорщини, що відкривало можливість безвізового в‘їзду на територію понад сотні країн, та подальшому незаконному переправленню мігрантів через державний кордон за грошову винагороду.

Задля одержання угорських паспортів для виїзду за кордон для «клієнтів», підозрюваний підробляв документи про народження цих осіб чи їх близьких родичів на території Закарпаття у певний період. Саме це давало можливість скористатися спрощеною процедурою для оформлення необхідних паперів. (Довідково: спрощена процедура оформлення передбачена Угорщиною для тих осіб, які зможуть документально підтвердити наявність у кандидата родинного коріння на території Закарпатської області в період її перебування у складі Австро-Угорщини до 1920 року та у період перебування у складі Королівства Угорщина до 1945 року).

Для завершення виготовлення фальсифікованих документів закарпатець передавав усе необхідне до консульських установ Угорщини у різних країнах ЄС. Водночас на території Закарпаття громадянин вирішував питання щодо підроблення мігрантам і українських закордонних паспортів.

За оперативними даними, до початку пандемії COVID-19 підозрюваний таким чином переправляв близько 100 осіб щороку. За свої послуги просив орієнтовно 25-30 тис. євро з людини.

При черговій спробі провернути злочинну оборудку зловмисника викрито спільно зі співробітниками Департаменту контррозвідки СБУ та Управління Служби безпеки України в Закарпатській області. За місцями проживання особи та місцями вчинення злочинів проведено санкціоновані обшуки, знайдено та вилучено ряд важливих для слідства доказів. Наразі досудове розслідування триває, встановлюють інших осіб, що можуть бути причетними до вказаного злочину.

Нагадаємо, відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду, повідомляє прокуратура Закарпатської області.

ЗакарпатПост