Приносить каву в ліжко? Значить не любить!

Чому перекуси на дивані такі  небезпечні

В положенні лежачи їжа з труднощами просувається з гортані в стравохід — в цьому випадку виникає ризик перекриття дихальних шляхів, пише газета ЯСНО.

• Золотце, купи свіжий номер газети ЯСНО •

«Кава в ліжко» — фраза, що стала синонімом романтичних відносин. Сучасна цивілізація навіть винайшла безліч пристроїв для цієї процедури: спеціальні столики на коротких ніжках тощо. У багатьох це навіть перетворилося на постійну звичку. Щоправда, як запевняють медики, така звичка є довгою. Їжа в ліжку рано чи пізно призводить до гастроезофагеально-рефлюксної хвороби. Це захворювання виникає внаслідок ослаблення сфінктера, через те що їжа зі шлунку повертається назад в стравохід. При цьому людина відчуває печію, спазми, біль у грудях — симптоми, дуже схожі з інфарктом, інформує Ukr.Media.

Фахівці американського гастроентерологічного коледжу обґрунтовують це тим, що в положенні лежачи їжа з труднощами просувається з гортані в стравохід — в цьому випадку виникає ризик перекриття дихальних шляхів. Вони радять не тільки не їсти лежачи, але взагалі не приймати горизонтального положення протягом півтора-двох годин після їди.

Під час приймання їжі в ліжку людина знаходиться в дуже незручному становищі, і їжа може потрапити в трахею. Рятувати людей, потерпілих від таких перекусів, лікарям доводиться досить часто.

Навіть догляд за лежачими хворими вимагає, щоб хворого годували в положенні напівсидячи.

Їжа в ліжку, на думку вчених, призводить до ще однієї дуже серйозної проблеми. Крихти від їжі, як би потім добре їх не прибирали, все одно застряють в складках меблів, що призводить до розмноження не тільки бактерій, а й всіляких комах: мурах, клопів тощо.

Правда, це вже крайнощі. Противники кави в ліжку частіше звертають увагу на інший аспект: як можна вранці починати їсти, не прокинувшись толком, не почистивши зуби, не вмившись, тобто, без звичайних гігієнічних процедур? Всесвітньо відомий дієтолог, Поль Брегг, казав: що сонний організм не готовий до приймання їжі, він повинен її заробити зарядкою, бігом на свіжому повітрі, ранковими водними процедурами.

У любителів розташуватися після роботи на диванчику з вечерею катастрофічно зростає вага. Просуваючись по стравоходу, який знаходиться в горизонтальному положенні, їжа, досягаючи шлунка, падає туди мертвим вантажем. Любитель малорухливого способу життя «убиває» себе двічі: псує травну систему і «нарощує» жировий шар.

Не випадково в давнину існував цілий звід правил, який детально розписує весь процес приймання їжі. Згідно з ним їсти можна було тільки за столом, в строго відведений час — про перекуси мова навіть не йшла. Стіл обов’язково повинен бути накритий скатертиною, сидіти можна було тільки у встановленому положенні. Приміром, не можна було класти лікті на стіл, розводити їх, низько нахилятися над тарілкою. Столові прилади були обов’язкові для використання. І, звичайно, читання молитви. Вона змушувала забути про суєту, налаштовувала на спокійне приймання їжі, що так само сприяло травленню.

Правда, у 2002 році японські вчені виступили за поглинання їжі в положенні лежачи. Згідно з їхніми твердженнями це корисно для хворих на діабет. У положенні лежачи їжа перетравлюється набагато повільніше, а значить, набагато довше розщеплюються і засвоюються вуглеводи, що перешкоджає різкому коливанню інсуліну. Для діабетиків це дуже важливо. Справедливості заради слід зазначити, що жодних наукових доказів цього твердження поки не існує • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост