Чи чекає Європа закарпатців

Ми ніби і тягнемось до Європи, але в той же час вперто не хочемо до неї наближатись

Чи можна працювати у Європі без знання мови країни, в якій людина шукає роботу? Чи достатньо для того, щоб працевлаштуватися знання англійської? Чи дійсно українцям за кордоном платять великі гроші за будь-яку працю? Відповіді на ці питання і шукала газета ЯСНО.

• Золотце, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Мова – одна з головних вимог при пошуку роботи за кордоном

Ми дослідили наших найближчих сусідів – Чехію, Словаччину, Угорщину, Румунію, Польщу, а також Францію та Німеччину.

Кожна з цих держав має свою державну мову, свої закони і в кожній свій рівень життя, а відповідно – і зарплати.

Одразу варто наголосити, що роботу знайти можна всюди, вдома також, але при цьому є багато нюансів.

Чи дійсно так щедро пропонують нашим землякам роботу поляки? Так. Кожен другий громадянин держави-сусідки не проти того, аби в нього працювали українці. Проведене наприкінці минулого року дослідження Intelligence Team показало, що більша частина опитаних поляків з симпатією відноситься до українських мігрантів. Однак при цьому є умова – працівник неодмінно повинен говорити польською! Не вмієш? Не проблема, але найближчим часом ти мусиш її вивчити! Так само у Франції та Німеччині.

Там знання англійської взагалі не допоможе. Ні німці, ні французи від неї не в захваті і більш-менш володіє нею лише молодь. Старше покоління хіба що з великими труднощами буде щось на чужій мові пояснювати туристам. Якщо переглянути оголошення від європейських роботодавців, то майже в кожному серед вимог до претендента вказано обов’язкове знання мови. Якщо ж цього пункту немає, робота сумнівна, скоріш за все, як кажуть, розводняк.

На жаль, такого з нашими земляками також трапляється чимало. Щодо Чехії, куди українці їдуть також дуже часто, то там мову також необхідно знати, але вивчити її найлегше з усіх слов’янських, бо вона справді схожа на нашу. Крім того, там є вірогідність працювати разом із іншими земляками, які їздять на заробітки вже багато років і вільно розмовляють чеською. Найбільше там закарпатців, а вони завжди готові допомогти землякам із інших куточків України.  Це ж стосується і Словаччини. Утім ця країна бідніша за Чехію і наших заробітчан там мало • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост