Рада звільнила виробників вакцин проти COVID-19 від відповідальності за наслідки щеплення

Верховна рада ухвалила в цілому законопроєкт, яким пропонується звільнити виробників вакцин від відповідальності за певні ризики, що можуть виникнути внаслідок застосування їхніх препаратів.

Відповідне рішення підтримали 236 народних депутатів на позачерговому засіданні ради, повідомляє Суспільне

Як зазначено у пояснювальній записці до законопроєкту № 5247, зміни пропонується внести до проєкту закону “Про лікарські засоби” відповідно до угод, укладених в рамках механізму COVAX.

У документі зазначено, що через обставини розробки вакцин для профілактики COVID-19, які наразі застосовуються в межах дозволу на екстрене використання для боротьби з пандемією, учасники механізму COVAX погодились звільнити виробників від відповідальності за певні ризики, що можуть виникнути внаслідок застосування цих вакцин.

Відповідно до цього, Україна, яка уклала угоду щодо отримання вакцин в рамках COVAX, також має ухвалити відповідне рішення. Водночас законопроєктом передбачено і звільнення від відповідальності медичних працівників, якщо вони діяли згідно з інструкціями.

У документі зазначено, що після державної реєстрації вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів для профілактики коронавірусної хвороби COVID-19 під зобов’язання для екстреного медичного застосування, пропонується звільняти від цивільної відповідальності виробника або власника реєстраційного посвідчення за будь-які наслідки, спричинені застосуванням таких вакцин. Водночас не вказано, про які саме наслідки йдеться.

Автори законопроєкту зазначають, що прийняття проєкту акта забезпечить можливість отримання Україною за програмою механізму COVAX вакцин провідних виробників для специфічної профілактики коронавірусної хвороби.

ЗакарпатПост