Ляльки з майже 40-ка вистав зберігаються в Закарпатському театрі ляльок “Бавка”

Ляльки з майже 40-ка вистав зберігаються в Закарпатському академічному обласному театрі ляльок “Бавка”. Про це Суспільному розповіли головна художниця Паола Полуденна та лялькар-декоратор Роман Кадар. Вони кажуть, що усіх персонажів власноруч виготовляють в цехах театру.

Виготовлення ляльки для вистави починається з креслення макету, розповіла головна художниця Закарпатського академічного обласного театру ляльок “Бавка” Паола Полуденна.

“Ляльку спочатку малюють. Я фантазую, як вона має виглядати. Це такий цікавий процес, бо я вже її фантазую так, як вона має виглядати в матеріалі. Потім ми вирішуємо, яка механіка буде в цій ляльці: чи буде вона відкривати очі, чи це буде просто планшетна лялька, чи вона може бути плоскою, тобто рухатися, як така собі іграшка. Коли ми це вирішимо з головним режисером, то ми починаємо роботу в цеху – в художньому і в столярному, де є робота столяра, котрий виготовляє деталі, а також робота механіка, котрий вирізає й з’єднує скріплення”, — каже художниця.

Деталі для ляльок робить лялькар-декоратор Роман Кадар.

“Для себе я роблю такі невеликі копії тих деталей, які я планую робити, і по них я роблю ті чи інші роботи. Прикладаю їх, деякі нюанси залишаються, потім за допомогою інструментів, які вже давно в мене є, я проводжу різьблення. Коли деталі готові – це ноги, тулуб, долоні, руки, плечі, бедра – це все потім треба буде з’єднати, щоб лялька була еластичною”, — розповідає Роман Кадар.

За словами Паоли Полуденної, далі лялька потрапляє в художній цех, де її обшивають та одягають. Готових ляльок, разом з декораціями вистави, для якої їх виготовляли, зберігають в окремому приміщенні – кармані.

Роман Кадар каже, що жодну із ляльок не викидають. Їх ремонтують і зберігають. Наприклад, на другому поверсі в коридорі Закарпатського академічного обласного театру ляльок “Бавка” знаходиться музей-виставка старих ляльок 1980-1990 років, яких вже не використовують у виставах.

ЗакарпатПост