Чому закарпатця, що позував із вбитою риссю, так і не покарали

Уже четвертий рік правоохоронці також не можуть довести до вироку справу про вбивство рідкісної рисі на Закарпатті. Кримінальне провадження за незаконне полювання відкрили ще в листопаді 2017 року, однак досі досудове розслідування проводить територіальне управління Державного бюро розслідувань, розташоване у Львові. У коментарі редакції «Наші гроші. Львів» в ДБР зазначили, що слідчі не мають права розголошувати деталі розслідування, пише газета ЯСНО.

• Золотце, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Три роки тому ця історія набула значного розголосу. Тоді у фейсбук-групі «Небайдужа Рахівщина» опублікували фотографії лісничого Устєріцького лісництва на Закарпатті Володимира Кабаля та його сина Михайла, депутата Рахівської міської ради від «Радикальної партії», з мертвою рідкісною риссю та птахом тетерука. Про це інформують Наші гроші Львів.

Сам ж Михайло Кабаль, як і його батько Володимир, переконував, що не вбивав рисі. За його словами, близько 5-6 року тому (у 2011-2012 роках – ред.) вони з батьком їхали з полювання і побачили на дорозі машину, під якою лежала тварина. Водій автомобіля сказав, що збив рись, яка вибігла на дорогу. Оскільки рись – рідкісна тварина, в природі її ніхто не бачив, то Кабалі взяли її і пішли в ліс фотографуватися. При цьому Володимир Кабаль як лісничий був зобов’язаний повідомити правоохоронцям та природоохоронцям про мертву тварину, однак цього не зробив.

Тодішній директор ДП «Рахівське лісове дослідне господарство» Володимир Приступа сумнівався в правдивості слів свого працівника і назвав його інформацію «несправедливою, неправильною».

«Є перші результати службового розслідування. Ми можемо точно сказати: насадження на вказаному ним місці, це центральна дорога Рахів-Ужгород, не збігаються з насадженнями на світлинах», – пояснив він.

Володимира Кабаля звільнили з посади в травні 2018 року. Він пропрацював лісничим Устєріцького лісництва «Рахівського лісового дослідного господарства» 22 роки. І досі пробує поновитися на цій посаді – у січні 2020 року Верховний суд повернув відповідну справу до Закарпатського апеляційного суду. Володимир Кабаль відмовився надати редакції «Наші гроші. Львів» коментар, завершивши розмову словами «то наклеп такий, так що вибачте».

А попри відкрите кримінальне провадження його син Михайло Кабаль у липні минулого року претендував на посаду тимчасового виконувача обов’язків заступника директора Ясінянського лісомисливського господарства • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост