Чи ефективно працюють закарпатці за кордоном

Звісно, основна причина, яка змушує наших земляків їхати на чужину – це гроші. Приміром, середня зарплата у Польщі становить €750, в Чехії – €870, Італії – €1760, Німеччині – €2300, Ірландії – €2500. І якщо найбільше українців із зарплатою у €250 нині виїздять до сусідньої Польщі, то не дивно, що ті ж поляки самі нерідко виїздять до Німеччини у пошуку кращих зарплат та умов праці, пише газета ЯСНО.

• Золотце, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Так, у Європі чим багатша країна, тим працівникам платять більше, але варто пам’ятати про ще один важливий нюанс! За кордоном не лише не такі. як у нас зарплати, але й не такі ціни! Але все ж чомусь після дуже важкої та виснажливої праці наші земляки вдома розповідають не зовсім правдиву версію того, як їм працювалося на чужині.

Передусім, наприклад, у Німеччині, при роботі на заводі працівники мають по дві перерви по 20-30 хвилин для того, щоб поїсти, випити води чи кави. Для цього на великих підприємствах є спеціальні їдальні. У більшості випадків харчування – за рахунок самих же працівників. Житло – так само. Деякі європейські роботодавці при прийомі на роботу ставлять вимогу, аби людина була без шкідливих звичок – тобто, аби не було вічних перекурів, як у нас це є у державних установах. А про багатогодинне просиджування в Інтернеті в робочий час у Європі навіть мови бути не може. Загалом там Інтернет дуже дорогий, масово  в соцмережах ніхто не сидить. Якби в робочий час когось зловили за таким заняттям, людину б або оштрафували, або звільнили. Загалом у німців модно читати новини не на сайтах, а в газетах. Газетам там довіряють і там найбільша у світі культура читання паперових видань. І робиться це не за ранковим кавуванням  на робочому місці, а або до роботи, або під час перерви, або вдома увечері.

У нас же радянська система досі не викоренилася, люди чекають на халяву, через це і кидаються на безкоштовні Інтернет ресурси, які часто поширюють зовсім недостовірну інформацію, чого немає в газетах. Але мова не про це, а про те, що стільки вільного часу, як в українців, у європейців на роботі немає. Та й якщо в нас працюють по 8 годин, то за кордоном по 10-12, а то і більше. Аби більше заробити, наші земляки часто працюють взагалі без вихідних, як правильно, на будівництві.  Отримують наші заробітчани залежно від того ким і де вони працюють  від 1400 до 2500 євро. Однак мова у будь-якому разі йде про робітничі професії, на гуртівнях, на заводах, у великих мережевих супермаркетах. Якщо робота іншого плану, наприклад, няня або доглядальниця за хворими чи літніми людьми, то зарплата відповідно менша – в межах 800 євро • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост