Чому на Закарпатті не карають тих, хто вбиває червонокнижних диких тварин

Причин для цього є декілька.

Перша з них – елітні браконьєри, які намагаються всіляко зам’яти кримінальні скандали, зазначає Анатолій Павелко. Мисливцям не вигідні ані судимості, ані вилучення зброї та інших знарядь злочину, оскільки їхня вартість може сягати тисяч або десятків тисяч доларів, пише газета ЯСНО.

• Золотце, купи свіжий номер газети ЯСНО •

«Браконьєр намагається вповільнити слідство, щоб сплив термін притягнення до кримінальної відповідальності. Для цього міняються слідчі, зникають докази. Це ж відбувається на етапі судового переслідування. Наприклад, злочин неправильно кваліфікують, замість незаконного полювання звинувачують її у незаконному володінні зброєю», – пояснює Павелко. Про це інформують Наші гроші Львів.

Традиційно злочини проти довкілля правоохоронці вважають менш важливими – і це друга причина, чому такі кримінальні провадження закривають або розслідують довго.

«В основному слідчі не розуміють цінності вбитих тварин, для них це «ну, вбили ведмедя чи рись, і що?». Вони не розуміють, що такий злочин мисливці здійснюють проти суспільства, що у нас вилучають частину нас, навколишнього світу і нашого спільного ресурсу», – вважає Анатолій Павелко.

За його словами, правоохоронці не вміють розслідувати кримінальних проваджень, пов’язаних з довкіллям. Знань бракує і працівникам прокуратури, які ведуть процесуальне керівництво, тобто повинні зазначати слідчому, як розслідувати провадження. Бракує також криміналістів, оскільки їх залучають до пріоритетніших, на думку правоохоронців, злочинів, наприклад майнових або проти життя та здоров’я людини.

«Часто трапляється, що слідчі знаходять тушу вбитої тварини, але вирішують не викликати групу криміналістів. Натомість вказують в документах про сліди браконьєрського полювання, вилучають тварину – і на тому все закінчується», – пояснює Анатолій Павелко • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост