Закарпатські церкви на карантині: Священники просять мирян носити маски

На Закарпатті триває «червоний» жорсткий карантин, аби запобігти розповсюдженню коронавірусу. Режим карантину впливає і на проведення церковних богослужінь. Церкви не закрилися, але і не проігнорували вимоги регіональних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

На своїх сторінках у соцмережах та на офіційних сайтах, закарпатські єпархії опублікували інструкції, як вести службу Божу під час карантину.

Днями, звернення до духовенства та вірних Закарпатської єпархії ПЦУ оприлюднив і єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій, у якому наполегливо просить закарпатців дотримуватися соціальної дистанції у храмах.

«Шановні священнослужителі та віряни! Ще раз наголошую на дотриманні карантинних норм під час проведення Богослужінь у наших храмах: жодна людина не може бути присутньою в храмі без захисної маски; обов’язкове дотримання дистанції  між вірниками, та дезинфекція приміщення храму, хоча б хлоровмісними препаратами перед та після служби!

Причастя вірників дозволяється звершувати одноразовими ложечками (які потім спалити), або дозволити причасникам брати раніш роздроблену  та «напоєну» Кров’ю Христовою часточку Агнця особисто.

Прошу не легковажити даним зобов’язанням, а Благочинним проконтролювати виконання тут написаного! Влада жорстко реагуватиме на недотримання карантинних норм та обмежень! В нашому Срібному краї ситуація з захворюванням на covid-19 погіршується щодня. В лікарняних закладах області не вистачає ліжкомісць для хворих. Тому будьмо обачні, та всіма методами допоможімо зупинити цю епідемію, для того, аби мати відкриті двері храмів на Пасху!».

У межах вакцинальної кампанії, та з урахуванням наявності залишків доз вакцини, владика Ніл, Адміністратор Мукачівської греко-католицької єпархії та єпископ Ужгородський і Закарпатський ПЦУ Варсонофій вакцинувалися проти COVID-19.

Так, владика Ніл, щиро подякував медичній бригаді, яка здійняла щеплення, та наголосив: «Кульмінація контактності священиків у році припадає на Пасху, — сказав архієрей,— отож було б дуже слушним усім служителям завчасно набути імунітет і не допускати передачі коронавірусу через діяльність священика».

Владика Ніл також запевнив медиків у тому, що він особисто і його оточення максимально дотримуються санітарних норм запропонованих компетентними органами на період пандемії.