Закарпаття хочуть з’єднати зі Словаччиною автомагістраллю

Про це на своїй сторінці у соцмережі повідомив Мирослав Білецький.

Перспективу з’єднання України та Словаччини автомагістраллю D1 обговорили на онлайн-зустрічі з колегами зі словацької сторони.

Ще у 1997 році Міністерство транспорту України та Міністерство транспорту, пошт і телекомунікацій Словацької Республіки уклали угоду про визначення місця з’єднання швидкісної автомобільної дороги між селами Сторожниця (Україна) і Загор (Словацька Республіка).З того часу у цій справі конкретних кроків не було, попри те, що D1 є північною гілкою Пан-Європейського коридору та поєднує Прагу – Братиславу — Жиліна — Кошице — Ужгород — Львів й має надзвичайно високий соціально-економічний потенціал для обох країн.

Наразі будівельні роботи зупинилися за м. Кошіце (с. Бідовці), тобто менш ніж за 80 км від кордону з Україною. На зустрічі словацька сторона повідомила про пожвавлення суспільного інтересу до цього інфраструктурного проєкту. Ми, зі свого боку, розповіли про те, що з початку року проводимо заходи із землевідведення ділянок для будівництва нових пунктів пропуску.

Під час зустрічі сторони погодилися, що на цьому етапі важливо налагодити співпрацю й вирішити, у якому напрямку до державного кордону України вести далі магістраль. У цьому контексті, окрім вже згаданої локації перспективного пункту пропуску «Сторожниця – Загор», для області актуальними є перспективні пункти пропуску «Паладь Комарівці – Руське» та «Соломоново – Чєрна», де вже розпочато конкретні заходи по землевідведенню. Не списується з рахунків точка з’єднання D1 й пункту пропуску «Ужгород – Вишнє Нємецьке», де словацька сторона планує будівництво нового вантажного терміналу.

Мені дуже прикро, що співпрацю двох країн у напрямку розвитку прикордонної інфраструктури востаннє обговорювали більше двох років тому. Ми ж налаштовані рішуче, оскільки наші словацькі партнери зацікавлені у співпраці також. Ми зустрінемось у такому ж форматі трохи більше ніж за місяць.

За цей час напрацюємо пропозиції для словацьких колег щодо напрямків продовження автомагістралі до словацько-українського кордону, ініціюємо проведення засідання українсько-словацької міжурядової комісії найближчим часом, поспілкуємося з керівництвом держави, народними депутатами, аби заручитись їх підтримкою. Адже усі ми прагнемо, щоб прикордонна інфраструктура на Закарпатті була на європейському рівні.

Це дозволить з’єднати Україну та Європу якісною дорогою, дозволить розвантажити діючі пункти пропуску.

ЗакарпатПост