Закарпатські римо-католики вже напекли пасок

7 пасок до Великодня, який римо-католики цього року відзначають 4 квітня, спекла родина Кокаш із села Пийтерфолво на Виноградівщині. Вони щороку випікають паски у печі, зараз зробили їх із семи кілограмів тіста.

Ержибет Кокаш разом із сином Каролем щороку печуть паски на Великдень. “У нас ще зберігся звичай випікати паску в печі, і тому ми випікаємо не одну-дві, а одразу кладемо до печі шість-сім пасок для кількох сімей. Тож, зараз, ми також випечемо не одну пасочку, адже розігріваємо піч, а одразу випікатимемо кілька”, — розповів Кароль Кокаш., повідомляє Суспільне.

“Дріжджі разом із борошном замішують за дві години до випікання паски, — розповідає Ержибет Кокаш. — Ось тут замішані дріжджі. Так, як наша родина велика, і ми багато випікаємо, тому я готую паски з 6-7-ми кг борошна. До цієї кількості борошна я додаю 200-250 грамів дріжджів та дрібку солі. Додаємо цукру, тому що тісто повинно бути трішки солодким. Скільки пасок – стільки ж, яєчних жовтків додаю. Додаємо розтоплене масло і тоді замішую тісто водою та молоком. Починаємо вимішувати паски, поступово додаючи до цієї дріжджової маси борошно”.

У родині Кокаш паски замішують чоловіки, адже з 7-8 кілограмовою масою важко впоратись жіночим рукам.

Після того, як вимісять тісто, його посипають борошном і накривають на півтори години. А за цей час розпалюють у печі вогонь.

Паски мають випікатися в печі півтори години. Після приготування паску змащують цукровою водою. А куштують її тільки після освячення.

ЗакарпатПост