Як від нас приховують правду про ліки

Нерідко люди кажуть, коли не бачать явного ефекту після прийому ліків, що вони підроблені, чи що не те виписав лікар. Але правда набагато страшніша. Газета ЯСНО пропонує вам коротко ознайомитися з уривками із книжки відомого медичного журналіста. Після прочитання його заміток ви набагато менше станете довіряти рецептам лікарів.

• Золотце, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Книжка Бена Голдакра із Великобританії «Bad Pharma» («Погана фармакологія») вийшла в 2012 році і спричинила мало не перебудову всієї фарміндустрії. Наразі вона перекладена з англійської на різні мови світу, у тому числі – українську.

Отже, міфи про ліки.

Далеко не всі результати клінічних досліджень публікуються в наукових журналах

Причин безліч. Справа не тільки в зловмисних виробниках, що приховують погані результати. Багато цілком добросовісних дослідників вирішують не публікувати результати досліджень, що не принесли результатів, вважаючи їх невдалими, а значить, марними. Іноді «нудні» дослідження не приймають і самі редактори журналів. Однак відсутність результату клінічного дослідження – теж результат. Інакше виникають такі ситуації, як з американським ринком антидепресантів. У 2004 році група дослідників встановила, що за попередні 17 років пройшло 74 дослідження, з яких 38 дали позитивні результати, а 36 негативні. Однак у науковій літературі співвідношення було зовсім іншим: 48 статей про успішні дослідженнях і 3 – про невдалі. Природно, у пацієнтів і лікарів ця картина могла створити тільки дуже спотворене уявлення про реальний стан справ. Голдакр приводить ще ряд випадків, коли «позитивні» результати публікувалися набагато частіше «негативних» • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост