В Ужгороді християни західного обряду святкують Великдень. ВІДЕО

Великдень святкують нині, 4 квітня, християни західного обряду. В костелі Святого Георгія в Ужгороді відбувалися великодні богослужіння та освячення пасок. За словами настоятеля храму Мирона Петенка, меси проводять чотирма мовами: українською, угорською, словацькою та англійською.

О 10-й годині в костелі Святого Георгія почалася меса угорською мовою, повідомляє Суспільне.

До храму прийшла ужгородка Ольга, принесла великодній кошик.

“За закарпатським звичаєм, спекла паску, зварила шовдарь (копчене м’ясо – ред.), зробила рулет, грудку. Трохи винця поп’ємо з сім’єю, з’їмо освячене. Будемо молитися спочатку. Минулого року був суворий карантин, і ми сиділа вдома – паску не освячували”, — розповіла Ольга.

Анна Касо також після освячення збереться зі всією родиною за столом. “Чекаємо всю родину. В нас велика сім’я. Сядемо за стіл, разом помолимося і будемо їсти. Принесли паску, яйця, масло, сир, трохи ковбаси” — говорить жінка.

Після меси відбулося освячення пасок та страв, які принесли віряни. Настоятель храму Мирон Петенко каже: прихожанам нагадують про карантинні вимоги.

“Торік ми святкували в пустому храмі з вірою, що через камеру люди дивлять, включаються в нашу молитву. Ми слідкуємо, щоб карантинні правила виконувалися. І зараз освячення великодніх страв було на подвір’ї, щоб дотримувалися дистанції. Люди інколи виконують, інколи не виконують. Знову і знову повторюємо ці правила” — розповів настоятель.

За словами Мирона Петенка, для людей, які не можуть прийти до храму, роблять онлайн-трансляції.

ЗакарпатПост