У закарпатському селі почали виготовляти гуні та навчати ткацтва

У селі Черна на Виноградівщині за часи пандемії набрали дві групи у гурток із ткацтва, виготовляють сувенірну продукцію та розпочали виробництво гунь — традиційного плечового одягу із овечої вовни.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив історик, колишній голова села Черна та один із фундаторів музею Василь Івашко.

За його словами, музей при сільському будинку культури створили відповідно до програми модернізації системи роботи закладів культури, яка передбачає роботу зі збереження і поширення традицій та народних ремесел.

“Це не просто музей, а музей-майстерня, де кожен може прийти й навчитися чи вишивати, чи ткати, чи співати народних пісень. Ще кілька років тому в музеї ми поставили кросна (ткацький верстат). Зараз у нас діють дві групи ткацтва — заняття відвідують діти та дорослі. Ще до пандемії ми виготовляли сувенірну продукцію — ткані тайстрини та килими, їх продавали на виставках та фестивалях. Але пандемія нам усе це перекреслила, то ми вирішили рухатися ще в одному напрямку і розпочали виробництво гунь – традиційного верхнього плечового одягу”, – розповів Івашко.

За його словами, чернянські майстрині тчуть гуні за місцевими традиціями, вони тут, на історичній Мараморощині, відрізняються від верховинських — ці гуні не такі кошлаті, вони виготовлені із порівняно тонких овечих ниток.

“Наші гуні мають короткий рукав, і сам виріб коротший за верховинський, довжина закінчується нижче пояса, а не біля колін. Вовну на них беремо у селян із сусідніх сіл, котрі тримають вівці, вони стрижуть нам вовну, а ми вже самі робимо з неї нитки. Зараз маємо перше замовлення на виготовлення гуні, сподіваємося, далі їх буде більше”, – повідомила директор будинку культури в Черні Марта Пантьо.

За її словами, усі експонати музею зібрані його працівниками, велика частина колекції — це старовинні речі із їхніх родин.

У музеї зберігають давній одяг села Черна, предмети, які стосуються народних звичаїв (весілля, колядування тощо), предмети побуту та ужиткові речі.

Фото: Сергій Гудак

ЗакарпатПост