Чому від прийому ліків немає позитивного ефекту. Відповідь шокує

Нерідко люди кажуть, коли не бачать явного ефекту після прийому ліків, що вони підроблені, чи що не те виписав лікар. Але правда набагато страшніша. Газета ЯСНО пропонує вам коротко ознайомитися з уривками із книжки відомого медичного журналіста. Після прочитання його заміток ви набагато менше станете довіряти рецептам лікарів.

• Золотце, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Книжка Бена Голдакра із Великобританії «Bad Pharma» («Погана фармакологія») вийшла в 2012 році і спричинила мало не перебудову всієї фарміндустрії. Наразі вона перекладена з англійської на різні мови світу, у тому числі – українську.

Для випуску ліків на ринок агентство, що видає сертифікати, вимагає від виробників, щоб їхні засоби були не кращими, а лише трохи кращими за інші. Тобто якщо препарат хоч якось діє за призначенням (незважаючи на побічні ефекти), він зможе потрапити на ринок. Через непрозору систему клінічних досліджень і доступу до їхніх результатів, лікарям – а тим більше самим хворим – буде надзвичайно складно розібратися, які ж ліки на певну хворобу діють краще за інші. З усіх препаратів, випущених на європейський ринок з 1999 по 2005 рік, лише половина порівнювалася з аналогічними медикаментами, в той час як інші виявилися лише краще плацебо (порожніми таблетками без активних речовин) • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост