Чому вилучити неефективні ліки так складно і їх захищають самі ж хворі

Нерідко люди кажуть, коли не бачать явного ефекту після прийому ліків, що вони підроблені, чи що не те виписав лікар. Але правда набагато страшніша. Газета ЯСНО пропонує вам коротко ознайомитися з уривками із книжки відомого медичного журналіста. Після прочитання його заміток ви набагато менше станете довіряти рецептам лікарів.

• Золотце, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Книжка Бена Голдакра із Великобританії «Bad Pharma» («Погана фармакологія») вийшла в 2012 році і спричинила мало не перебудову всієї фарміндустрії. Наразі вона перекладена з англійської на різні мови світу, у тому числі – українську.

Отже, міфи про ліки.

За американським та європейським законодавством вилучити препарат з ринку набагато складніше, ніж отримати його виробникам ліцензію для виходу на цей ринок. Для цього повинні бути дуже вагомі і багаторазово доведені причини. Що цікаво, проти вилучення часто виступає не тільки фармацевтичне лобі, а й самі пацієнти, які повірили в дієвість таблеток, особливо якщо це стосується небезпечних хвороб. Так, з продажу в Європі довгий час не вдавалося вилучити протираковий засіб «Іресса», багаторазові дослідження якого довели, що він не зменшує ракові пухлини. Обурені окнохворі вважали, що у них забирають шанс врятувати своє життя, і провели успішну кампанію за збереження «Іресса». Найчастіше при отриманні нових даних про препарат всім лікарям розсилаються листи з уточненнями, а нові дані вносяться в інструкцію до пігулок – існує підозра, що і те, і інше мало хто уважно читає • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост