Майстриня з Тячівщини вишила майже сотню картин та ікон з бісеру. ФОТО

Знаною майстринею-вишивальницею є Тамара Магей з Калин. Напередодні Великодня жінка вишила близько 20 пасхальних рушників.

І каже, що нині продовжує трудитися ще над двома виробами. А тим часом, її роботи розходяться, як гарячі пиріжки. А все тому, що жінка майструє неповторні вироби, вкладаючи у цю справу всю свою любов та доброту.Займається рукоділлям Тамара Магей  з юних літ. А прищепила їй любов до такого ремесла рідна ненька, пише tyachiv.com.ua

– Коли була малою, то часто спостерігала за тим, як мама вишиває рушники. І здавалося мені тоді справжнім дивом, як за допомогою нитки та голки вона «вимальовувала» на полотні квіти та візерунки. Мене зачаровував не тільки процес, а й атмосфера, що панувала у оселі, така невимушена та затишна, – пригадує жінка.

Тож коли Тамара Магей підросла, то й сама взялася за вишивання.  І з тих пір вже нерозлучна з ниткою та голкою. Спершу майстриня працювала у техніці вишивки хрестом, а згодом почала використовувати  у роботі бісер. Каже, що тепер не уявляє свого життя без цієї справи.

Перші роботи прикрашали оселю рукодільниці, згодом її талантом зацікавилися знайомі. З’явилися й перші замовлення на виготовлення з бісеру весільних чи великодніх рушників, картин.  Вмілі руки створювали різноманітні картини природи, казкових персонажів, тварин та людей, ікони. Вдома у мисткині можна побачити лише частину вишивальної галереї. Чимало картин прикрашають оселі рідних та друзів майстрині, а деякі знайшли нових власників за кордоном. Зокрема, дві ікони жінка подарувала відомій російській співачці Аніті Цой, у якої працювала  як сезонна робітниця. Також дві ікони майстриня передала до храмів  у Вишньому Дубовцю та Калинах.

Як розповідає Тамара Михайлівна, у її колекції понад 70 різних вишитих картин та ікон, є чимало пасхальних та весільних рушників. І всі вони для неї дорогі та неповторні, адже вклала у них свою душу. Вишила жінка й весільні рушники для рідних синочків. Каже, що як будуть женитися, аби мали подарунок від мами.

– Для мене вишивання – це відрада для душі. Працюю над картинами тільки тоді, коли маю на то настрій. У попередні роки я їздила на заробітки за кордон, так й там між роботою ще вспівала вишивати,  – розповідає майстриня.

У планах рукодільниці ще чимало задумів. Ось нещодавно Тамара Михайлівна розпочала великий проєкт – вишиває ікону «Тайна вечеря», що має 1,6 м довжини. Каже: як буде натхнення, то завершить її оздоблювати ближчим часом.

Тож бажаємо талановитій вишивальниці творчих злетів та побільше прекрасних робіт.

ЗакарпатПост