Як виробники ліків нахабно обманюють хворих

Нерідко люди кажуть, коли не бачать явного ефекту після прийому ліків, що вони підроблені, чи що не те виписав лікар. Але правда набагато страшніша. Газета ЯСНО пропонує вам коротко ознайомитися з уривками із книжки відомого медичного журналіста. Після прочитання його заміток ви набагато менше станете довіряти рецептам лікарів.

• Золотце, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Книжка Бена Голдакра із Великобританії «Bad Pharma» («Погана фармакологія») вийшла в 2012 році і спричинила мало не перебудову всієї фарміндустрії. Наразі вона перекладена з англійської на різні мови світу, у тому числі – українську.

Отже, міфи про ліки.

Обман в дослідженнях

Голдакр зізнається, що дослідження далеко не завжди проходять бездоганно, і приводить докладний список варіантів, за допомогою яких фармацевти, незважаючи на проблеми, отримують вихід для ліків на ринок. Перше – пряма підробка – насправді відбувається нечасто, хоча відомий випадок акушера Малкольма Пірса: одного разу він виступив із заявою, що йому вдалося видалити позаматкову вагітність (з цим рідкісним і нежиттєздатним видом вагітності медицина вміє робити тільки одне – аборт) , а потім імплантувати плід в матку матері, яка його довиносила і народила здорову дитину. Пізніше з’ясувалося, що Пірс від початку до кінця вигадав не тільки саму можливість такої операції, але і факт клінічного дослідження, імена і долі пари сотень людей, які нібито брали участь в дослідженні. Однак крім підроблення існує величезна кількість інших, більш витончених способів спотворити результати дослідження на користь свого препарату. Його можна проводити на спеціально підібраних пацієнтах з ідеальними показниками, а не на випадкових людях; порівнювати з відверто слабким препаратом, щоб виставити в кращому світлі; закінчувати дослідження завчасно (як тільки вдалося отримати, нехай і майже випадково, «вдалі» результати), як і у випадку з коронаврусом зараз • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост