З початком весни активізувалися кліщі, чиїх укусів закарпатцям варто остерігатися!

Цього року перші кліщі з’явилися на початку березня. Вони живуть у траві, на чагарниках, а після відвідування людиною зеленої зони можуть залишитися на її одязі, речах, тілі, чи потрапити до житла з квітами та домашніми улюбленцями.

Обробка парків і лісосмуг від кліщів, коли реагенти розпилюються з повітря, в Україні зараз не здійснюється, тому кількість випадків уражень людини кліщами зростає, як і вірогідність захворювання борреліозом (хворобою Лайма).

Коли кліщ може вкусити?

Найвищий ризик отримати укус кліща – з ранньої весни до пізньої осені. Підхопити комаху можна у будь-яких зелених насадженнях міста.

Які хвороби переносять кліщі?

Укус кліща сам собою не є такою небезпекою для людини. Має значення, чи кліщ інфікований збудниками, що розвивають захворювання у людини, коли потрапляють в її організм. Кліщі є переносником та резервуаром для збудників таких захворювань, як кліщовий вірусний енцефаліт, кліщовий бореліоз (хвороба Лайма) та ін. Для нашого регіону актуальні саме два перші захворювання. Ризик потрапляння збудників в організм людини від інфікованого кліща  збільшується з часом присмоктування. Тобто, чим триваліше він прикріплений, тим більший ризик інфікуватися.

Кліщовий бореліоз має локальні симптоми, найчастіше це шкірні прояви. Також може спостерігатися підвищена температура, артрит. Проте симптоми проявляються лише після інкубаційного періоду, що в середньому становить від 10 днів до місяця.

Як захиститися від можливого укусу?

 Якщо подорожуєте в ендемічні зони, то краще провести щеплення проти вірусного енцефаліту.

 Що стосується запобігання кліщовому бореліозу, то при відпочинку та прогулянках лісом, парком треба носити одяг, що добре прикриває тіло. А ще варто надягати капюшон.

 Вибирайте світлий одяг – на ньому найкраще видно комах.

 Можна використовувати хімічні засоби проти комах для обробки одягу та тіла. Зверніть увагу, що не всі засоби підходять для дітей.

 Після прогулянки обов’язково ретельно оглядати себе на виявлення кліща.  Також після прогулянки важливо випрати весь одяг у гарячій воді.

Чи є вакцини проти таких захворювань?

На сьогодні проводять щеплення лише від вірусного кліщового енцефаліту, що захищає від небезпечного захворювання. Над ефективною вакциною проти бореліозу наразі працюють.

Що робити, якщо вас вкусив кліщ?

Якщо при огляді тіла виявили кліща, треба терміново його видалити. Для цього не обов’язково їздити та шукати лікаря.

 Не панікуйте, швидко видаліть комаху.  Ви можете використати пінцет або ж забрати кліщ пальцями, попередньо їх продезінфікувавши.

 Рухайтеся колоподібними рухами без ривків.  У жодному разі не розчавлюйте комаху. Це підвищує шанси інфікування.  Не використовуйте олію та креми  – це лише підвищить ризик інфікування.

 Якщо кліщ вкусив дитину – не звертайтеся до травмпункту. Кожна хвилина важлива, не варто витрачати її на очікування в черзі.

Коли звертатися до лікаря?

Після видалення спостерігайте за місцем укусу кліща до місяця. Будь-які зміни, що з’являються, є приводом для обов’язкового звернення до свого лікаря по медичну допомогу. Він призначить лікування та дообстеження або скерує на консультацію до інфекціоніста.

Якщо ж є інформація, що у вашому регіоні (районі) є випадки підтвердженого захворювання на бореліоз, то найкраще зразу після видалення кліща звернутися до сімейного лікаря або педіатра. Це необхідно тому, що може постати питання екстреної профілактики (прийом антибактеріальних препаратів). Проведення такої профілактики найефективніше проводити до 3 діб з моменту виявлення кліща.

Якщо ж ви проживаєте в ендемічній зоні, де зафіксовані випадки інфекційного енцефаліту, варто звернутися до лікаря для введення імуноглобуліну.

Чи потрібно віддавати комаху до лабораторії?

Якщо коротко, то це недостатньо інформативно, дуже складно однозначно інтерпретувати отримані результати. Важливо, які частинки кліща залишаться, в якій формі він буде доставлений на аналізи. Наприклад, якщо кліщ був присмоктаний до тіла більш ніж 24 години, він уже встиг передати всі інфекційні збудники людині. Також не всі частинки кліща мають інфекційні спірохети. Не відомо, яку саме частинку комахи ви принесли в лабораторію.

Штаб цивільного захисту Ужгородської міськради