Ляшко: в Україні можуть робити до 11 млн щеплень від COVID-19 на місяць

План Ради національної безпеки і оборони (РНБО) вакцинувати від COVID-19 більше половини дорослого населення до кінця 2021 року є реалістичним.

Про це заявив головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко у коментарі виданню “Українська правда“. За його словами, в Україні можуть робити до 11 мільйонів щеплень на місяць, пише Обозреватель.

Він наголосив, що для виконання такого плану необхідні такі компоненти, як наявність вакцини, бажання людей, навченість медперсоналу, наявність розхідних матеріалів і зниження захворюваності на COVID-19, щоб медичні працівники, які надають допомогу, звільнилися для того, щоб могли проводити щеплення.

“Якщо ми задіємо всі ресурси, які у нас є сьогодні, то від 4,5 мільйонів до 11 мільйонів (щеплень на місяць – Ред.) ми можемо робити. 11 – це буде найбільш оптимістичний, 4,5 – найнижчий рівень. Але це при наявності всіх факторів, які я озвучив”, – зазначив Ляшко.

Ляшко: в Україні можуть робити до 11 млн щеплень від COVID-19 на місяць

Водночас санлікар підкреслив, що ключовою умовою виконання плану буде наявність вакцин.

“Наразі в нас законтрактовано близько 50% (вакцин – Ред.) для виконання того плану. Але у нас вже є рамковий договір з Pfizer, що значно збільшує, і ще проводяться перемовини. Тому реалістичність виконання існує, але ми розуміємо, що навантаження може бути на останні місяці 2021 року значно більше, ніж ми навіть розраховували”, – наголосив санлікар.

ЗакарпатПост