Фармацевтичні компанії купують замовні висновки про ефективність ліків

Нерідко люди кажуть, коли не бачать явного ефекту після прийому ліків, що вони підроблені, чи що не те виписав лікар. Але правда набагато страшніша. Газета ЯСНО пропонує вам коротко ознайомитися з уривками із книжки відомого медичного журналіста. Після прочитання його заміток ви набагато менше станете довіряти рецептам лікарів.

• Золотце, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Книжка Бена Голдакра із Великобританії «Bad Pharma» («Погана фармакологія») вийшла в 2012 році і спричинила мало не перебудову всієї фарміндустрії. Наразі вона перекладена з англійської на різні мови світу, у тому числі – українську.

Отже, міфи про ліки.

Підставні автори

Нарешті, Голдакр стверджує, що дуже багато статей в медичних журналах пишуться не самими лікарями-дослідниками, чиїми іменами вони підписані, а працівниками фармкомпаній. Він наводить безліч доказів – від простого підрахунку необхідного для роботи над статтею часу, якого просто немає у практикуючого лікаря, до листів між лікарями і компаніями, які просочилися в Інтернет. Навіть статті в серйозних виданнях, що виглядають абсолютно науково, часто є замовними, а їхні уявні автори лише побіжно переглядають вже написаний матеріал і ставлять свій підпис, отримуючи за це і гонорар і престиж, адже кількість публікацій – важливий фактор просування в кар’єрі. Автор порівнює стан справ з мемуарами зірок, які їх самі не пишуть, а в кращому випадку редагують, але справедливо зауважує, що від лікарів і вчених ми чекаємо більшої відповідальності і чесності • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост