Полонина Боржава – олімпійська надія Януковича та курортна ідея Зеленського

Українська влада на чолі з офісом Зеленського продовжує вести перемови з австрійцем Гернотом Ляйтнером, який обіцяє збудувати масштабний курорт у Карпатах. На землях, які він та пов’язані з ним фірми скупили раніше. У Зеленського залишають без уваги той факт, що ці землі арештовані в рамках кримінальної справи НАБУ, бо, за даними слідства, вони були придбані на виведені з бюджету гроші. Схоже, не турбує Банкову і той факт, що Ляйтнер ігнорує пряме запитання про те, хто саме фінансуватиме велике будівництво.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Хоча ще наприкінці січня «Схеми» спільно зі словацькими журналістами-розслідувачами виявили за «олімпійським проєктом» будівництва курорту в Боржаві на Закарпатті бізнес-інтереси колишніх «регіоналів» (нині ОПЗЖ). А саме Владислава Каськіва – ексголови Держінвестпроекту часів Януковича, який нині є депутатом Закарпатської облради, та родини впливових українських політиків Юлії та Сергія Льовочкіних. Журналісти документально встановили їхню причетність до скупки карпатських земель, на яких нині планують побудувати курорт, з рахунків компаній через які, за даними слідства, виводились бюджетні кошти за часів реалізації «олімпійської надії» Януковича. Детально у всьому розбиралися «Схеми», пише Радіо Свобода.

Від Януковича до Зеленського: історія української «Олімпійської надії»

Влітку 2020 року на сайті президента з’явилося фото: на ньому керівник Офісу президента Андрій Єрмак проводить нараду з представниками уряду та іноземними інвесторами про те, як на Закарпатті реалізувати проєкт, який офіційно звучить як «високогірний всесезонний спортивно-туристичний кластер «Боржава».

Під час наради, сказано в офіційному повідомленні, Андрій Єрмак «висловив переконання, що це було б доброю нагодою показати, як Україна готується до того, щоб стати одним із учасників конкурсу на проведення Олімпійських ігор».

По суті, це схоже на втілення ідеї, яку ще у вересні 2019-го, на початку свого президентства, озвучував і сам Володимир Зеленський: «Проєкти нових гірськолижних курортів – будь ласка, нехай всі бачать, не тільки любителі Буковеля. Є Карпати. Карпати великі. І в нас є гігантський потенціал стати східноєвропейськими Альпами. Зараз ми розглядаємо проєкти у Славському та Боржаві».

Карпати, новий гірськолижний курорт, участь у зимовій Олімпіаді – все звучить знайомо. І дійсно, ще в 2010 році тодішній голова держави Віктор Янукович висловлював ідею провести зимові Олімпійські ігри у Карпатах.

А хто ж був серед учасників наради на Банковій, де знову зринула ідея українських Олімпійських ігор?

Серед присутніх увагу журналістів привернув австрієць, який представляє проєкт. Офіційно саме він є тим інвестором, який хоче побудувати новий курорт в Карпатах, у Боржаві. Це – Гернот Ляйтнер.

Спершу його ім’я може ні про що не сказати. Втім, бізнесмен Гернот Ляйтнер уже встиг відзначитися в Україні.

Архітектор Гернот Ляйтнер – власник і директор австрійської компанії Masterconcept Consulting із офісами у Зальцбургу, Пекіні, Санкт-Петербурзі й Алмати – фірми, яка спеціалізується на проєктуванні інфраструктурних і спортивно-розважальних об’єктів та консультуванні.

Із роками її фокус значно змістився на Схід, і зараз Masterconcept генерує більше від половини своїх доходів саме у Росії, в тому числі на державних замовленнях. Майже всі клієнти Ляйтнера – це або приватні фірми з російським капіталом, або сама Російська Федерація у вигляді, наприклад, «Російської залізниці» чи міської адміністрації Сочі.

Австрієць також допомагав Росії організовувати зимові Олімпійські ігри в 2014 році у Сочі. Пізніше опозиційний російський політик Борис Нємцов охрестив це «великою аферою», опублікувавши дослідження про те, що під час підготовки до Ігор щонайменше половина грошей начебто була розкрадена. Російська влада це заперечує.

Зрештою, саме фірма Masterconcept Ляйтнера за часів Януковича була залучена для підготовки України до участі в Олімпіаді-2022, про що говорив і сам тодішній президент: «Згідно з тендерними процедурами, на конкурсних засадах вже працює австрійська компанія, яка має величезний досвід проєктування зимових олімпіад».

Ось тільки спортивні ігри в Україні так і не були проведені, а реалізація проєкту «Олімпійська надія» Януковича у майбутньому трансформувалась у кримінальну справу – щодо розтрати й подальшої легалізації виділених під це державних коштів. Розслідування триває досі.

«Схеми» та газета «ЯСНО» продовжуватимуть уважно стежити за цією історією • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост