Інфляція зростає, а продукти дорожчають: що буде з гривнею, тарифами та субсидіями

Приборкувати інфляцію стало важче, тож Нацбанк підвищив облікову ставку.

Дуже помітно підскочили ціни на харчі порівняно з минулим роком. Вартість яєць підскочила майже вдвічі. Більш ніж наполовину здорожчали олія та цукор. Подорожчав навіть хліб. Лідери цінових стрибків у комуналці – газ і світло.

Про це 18 квітня йдеться в сюжеті ТСН.Тижня.

Приборкувати інфляцію стало важче. Здається, час діставати заначку вже настав. Хоча уряд і парламент усе ще намагаються діяти стандартно, але є всі ознаки, що дірочки на ремені, який ми звикли затягувати, закінчились і час робити нову.

ЩО БУДЕ З ГРИВНЕЮ?

Останнім часом якось призабули слово “інфляція”. Кілька років вона трималася на рівні 5%. Але в січні зробила різкий стрибок. І вже зараз демонструє непомірні цінники на полицях супермаркетів. В уряді навіть намагалися списати відповідальність на сезони. Мовляв, це все торговельні мережі й аграрії пишуть зайве на ярликах.

Однак, те, що проблема серйозна й аж ніяк не сезонна, цього тижня змушені були визнати в Нацбанку. Там підвищили облікову ставку до 7,5% для комерційних банків. Це означає – гривня здешевіла, кредити для бізнесу стали дорожчими. А цінники в магазинах дивуватимуть новими рекордами.

ЧИ ЗРОСТАТИМУТЬ ТАРИФИ?

Тарифи за комуналку підросли першими. Група стурбованих парламентаріїв цього тижня намагалася повернути пільговий тариф на світло, 90 копійок за кіловат, знизити ціну розподілу газу і взагалі заборонити на рік будь-яке підвищення цін на воду, газ і світло. Ці три постанови довго пробивалися до парламентської зали. Однак, провладна частина Ради повернення до низьких цін не дозволила.

Звичайно, теоретична можливість – знизити європейські тарифи в країні, що живе на неєвропейські зарплати, існує. Ось, наприклад, зменшити плату за сонячну енергію, яка вища за європейську втричі й задирає ціну всього, що накрутило на лічильнику. Але всі ці гігантські сонячні станції монополісти оформили так, що Україні дешевше платити втридорога, ніж відмовитись од їхніх послуг. Тож, поки що чіпати “зелених” Кабмін не збирається.

ЗМІНА ПРАВИЛ ДЛЯ СУБСИДІАНТІВ

МВФ може позбавити уряд надії на кредитні гроші. Тому суворий режим економії запроваджують для субсидіантів. Отримати житлову субсидію стане важче. Наприклад, ви одержували субсидію за спеціальним дозволом спеціальної комісії при місцевій владі. Тепер її ліквідували. Можете із субсидією попрощатися.

Крім того, якщо ваша заначка десь на депозиті або в цінних паперах – Мінсоцполітики буде враховувати дохід від них.

Або, приміром, розміняли 100 доларів, відкладених на чорний день – субсидію теж можуть скасувати. І тут повністю критикувати рішення Кабміну не слід. Бо, наприклад, здавати квартири і бонусом пропонувати субсидію, ну, як мінімум, нечесно. А якщо розуміти, що це крадіжка податків – їх варто вважати злодіями.

В ТЮРМУ ЗА БРЕХНЮ В ДЕКЛАРАЦІЯХ

Звичайно, є ті, хто краде більше. І безкарно. Йдеться про VIP-чиновників. Утім, парламент зробив перший крок до повернення кримінальної відповідальності за брехню в деклараціях. Потрапити за ґрати депутат або чиновник може, якщо його реальні статки відрізняються од задекларованих на чотири з половиною мільйони гривень. Усе, що нижче – лише обкладається штрафом.

Із такими запасами готівки, які вони ховають під матрацами, впіймати їх на перевищенні ліміту буде просто неможливо.

ЗакарпатПост