На друк книжок закарпатських письменників виділяють понад півтора мільйона гривень

Експертна рада при ОДА визначила твори закарпатців, які надрукують у межах обласної програми.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

1 мільйон 600 тисяч гривень  – саме стільки передбачено на реалізацію обласної програми підтримки творів місцевих авторів, популяризації закарпатської книги та сприяння книгорозповсюдженню.

Ігор Шинкарюк, заступник голови облдержадміністрації, провів засідання експертної ради з питань видання творів закарпатських авторів. За його словами, цього року завдання у ради непросте, адже до участі у відборі дев’ять видавництв подали близько пів сотні пропозицій на загальну суму 3 млн 443 тисяч гривень.

«Усі запропоновані роботи варті уваги. Для нас критично важливо підтримати молодих письменників, дитячі роботи та інші. Експертам належало вибрати із запропонованих видавцями проєктів найкращі і водночас вкластися у виділені кошти», – зауважив заступник голови Закарпатської ОДА.

Ігор Шинкарюк озвучив пропозицію очільника області Анатолія Полоскова щодо необхідності розгляду питання про відновлення програм видання спеціальних ілюстрованих альбомів та енциклопедій закарпатського мистецтва. Цю ініціативу підтримали депутати обласної ради, письменники, художники і представники освітньої галузі та культури.

На фінансування обласної програми у цьому році виділили вдвічі більше коштів, ніж торік, коли за 700 тисяч гривень видали 14 книг загальним накладом 3 600 примірників.

На засіданні члени експертної ради проголосували за перелік рукописів, які можуть вийти за рахунок коштів з обласного бюджету. Після опрацювання результатів голосування буде сформовано перелік цих видань.

Подані рукописи представлені у таких жанрах: видання для дітей та юнацтва, художня література (проза), художня література (поезія), драматичні твори, мемуари, автобіографії, фольклорні видання, літературні альманахи, антології, історико-краєзнавча література, літературознавство, публіцистика, довідкові та інформаційні видання, наукові видання, мистецтвознавство, художні альбоми, збірки музичних творів.