Шоколадний лабрадор Еллі кожен день рятує життя хворих дітей

Еллі, чотирирічний шоколадний лабрадор, любить прогулянки, частування і ласки, як і будь-яка інша собака, але вона – не звичайний домашній вихованець, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Мама двох дітей Деббі Мейс  описує, як Еллі кожен день допомагає рятувати життя Кіа, шість років, Ніала, 5 років.

«Сидячи поруч з моєю дочкою, наша сімейна собака почала видавати ніжне бурчання. Я негайно кинулася з крапельницею, щоб дати Кіа трохи інсуліну, нагородивши Еллі шматком шинки і ніжним поплескуванням по голові», – розповідає жінка.

Еллі, чотирирічний шоколадний лабрадор, – незвичайний вихованець. Вона була навчена винюхувати ознаки того, що Кіа і її брат Ніал, у яких обох серйозне генетичне захворювання, страждають небезпечною для життя недугою – «гіпоглікемією», коли рівень цукру в їх крові падає до небезпечно низького рівня. Не буде перебільшенням сказати, що Еллі рятує життя. Вона робить це кожен божий день.

«Я познайомилася зі своїм чоловіком Ендрю в 1998 році, а через п’ять років ми одружилися. У травні 2014 року народилася Кіа. Але через кілька годин після її доставили у відділення інтенсивної терапії. Рівень цукру в крові падав, і вона продовжувала рвати молоком.

Хоча нам дозволили забрати її додому, довелося годувати її через зонд, і в перший рік її кілька разів госпіталізували через те, що вона не росла належним чином і багато хворіла. Ми так хвилювалися, але ніхто не міг дати нам відповіді, які ми відчайдушно хотіли. Хоча ми не планували вагітність, ми були такі щасливі, коли в серпні 2015 року народився Ніал. Але потім у нього почали виявлятися багато з тих же симптомів, що і у Кіа, що було жахливо.

У жовтні 2016 року у Кіа нарешті діагностували синдром виснаження мітохондріальної ДНК (MDDS) – стан, що обмежує життя, викликає прогресуючу м’язову слабкість і пошкодження мозку. Ми з Енді були спустошені. MDDS є генетичним захворюванням, але ні в одній з наших сімей його не було. У вересні 2018 року Ніал також поставили діагноз. Це був величезний удар», – запевнила мама.  Крім штучного харчування, тому що тіла дітей не можуть перетравлювати їжу, Кіа і Ніал страждають недіабетичною гіпоглікемією, потенційно смертельним захворюванням, яке викликає падіння рівня глюкози в їх крові. Якщо він впаде до надто низького рівня, вони можуть впасти в кому, страждати від судом або навіть померти, тому жінці доводилося кожні 20 хвилин проколювати їм п’яти голкою, щоб перевіряти кров, аби знати, чи потрібна їм глюкоза. Для них це було дуже боляче, а для батьків  – дуже прикро.

«Ми були покалічені тривогою і змучені тим, що вдень і вночі мусили стежити за дітьми, крім своєї роботи. Нам також було важко знайти час для нас двох як пари, – розповідає далі Деббі. – Потім лікар розповів нам про благодійну організацію, яка надає родинам собак, які виявляють зміни в рівні цукру в крові, тому людині не потрібно постійно робити уколи. Щорічно в благодійний фонд надходять сотні заявок на собак, навчання кожної з яких обходиться в 35 000 фунтів стерлінгів (1 мільйон 278 тисяч 786 гривень). Однак нам поталанило і в лютому 2019 роки ми зустріли Еллі. Ми миттєво знайшли спільну мову з собакою і полюбили її».

Еллі почала своє навчання в червні минулого року і, використовуючи зразки поту Кіа і Ніала, навчилася визначати, коли їх рівень цукру в крові починає падати, і попереджати матір. Через два місяці вона переїхала у родину і змінила життя всіх. Деббі  тепер відчуває себе більш розслаблено, може насолоджуватися повноцінним життям без остраху за життя дітей. Кіа та Ніал мають обмежену рухливість, важать менше норми,  ніколи не зможуть ходити до школи.

 «У доньки приголомшливий зв’язок із Еллі. Вона жестами дає команди і собака все виконує, – розповідає Деббі.  Її обожнює і син, і ми з чоловіком. Вона стала справжнім порятунком для нас! Такі собаки насправді рятують світ!» • Більше цікавих історій читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост