В Ужгороді знову запрацює дитяча залізниця. Що відомо

В Ужгороді після півторарічної перерви відновить роботу дитяча залізниця. Про це Суспільному повідомив міський голова Богдан Андріїв.

За словами мера, “Укрзалізниця” відмовилася від обслуговування дитячої залізниці через витрати, зокрема й податку на землю. У рік там витрачають майже 1,5 млн гривень. “Це зарплати працівників, обслуговування локомотивів”. За словами Андріїва, вдалося домовитися про зниження податку за використання землі для дитячої залізниці.

Міський голова також додав, що готові взяти “Ужгородську дитячу залізницю” на баланс міста.

Що відомо

  • У вересні 2020-го з’явився наказ про закриття Ужгородської дитячої залізниці.
  • У листопаді 2020-го “Укрзалізниця” відмовилася передати в комунальну власність міста дитячу залізницю і запропонувала Ужгородській міській раді узяти участь в аукціоні на право оренди цього об’єкту або в аукціоні з його продажу.
  • З вимогою зберегти дитячу залізницю в Ужгороді вийшли на мітинг у грудні 2020-го року. Батьки учнів гуртків зібрали майже 400 підписів до керівництва Укрзалізниці.
  • Ужгородська дитяча залізниця була відкрита у 1947 році у День залізничника. Тупиковий шлях завдовжки 1,1 км простягнувся біля берега річки Уж в центрі міста від колишньої Ужгородської синагоги до східної частини Ужгородського ботанічного саду. На дорозі існували дві станції “Сталінська” і “Парк”. Спочатку на залізниці працювали паровоз і два дерев’яні вагони. Трохи пізніше залізниця отримала ще один паровоз, тепловоз ТУ2 і вагони Pafawag.

ЗакарпатПост