У якій сфері найбільше закарпатців під час карантинів втратило роботу

Згідно з повідомленням Головного управління статистики в Закарпатській області, у лютому цього року на підприємствах, установах і організаціях області кількість штатних працівників становила 131,2 тис. осіб та зменшилась порівняно з січнем на 0,5%. Значне зменшення даного показника спостерігалося у сфері надання різних видів послуг (на 6,1%), в організаціях, що займаються операціями з нерухомим майном (на 3,7%), в галузі освіти (на 3,5%) та у сфері тимчасового розміщування й організації харчування (на 3,1%), пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Але чи може статистика показати дійсно реальну картину? На жаль, аніяк, бо велике число  закарпатців працювали і працюють неофіційно і те, що вони опинились на вулиці, знають лише вони та їхні родини.

Не можна довіряти статистиці і в питання рівня заробітних плат. За минулий рік, станом на січень, середня заробітна платня українців зросла на понад півтори тисячі гривень. Це  офіційно. Але чи показує вона справжні доходи українців?

За даними Державної служби статистики, у січні 2021 середня зарплатня українців становила 12 337 грн.

Це удвічі більше, ніж мінімальна зарплатня. Але менше, ніж середня зарплата у грудні 2020 року, яка тоді сягнула 14 179 грн. Утім, в цьому немає “зради”, адже грудневі зарплати, коли працівники отримують премії, надбавки та бонуси, є традиційно вищими. В офіційній статистиці використовують показник номінальної зарплатні, яку нарахували людині до сплати податків. Але є ще й показник реальної зарплати, в якому враховують індекс споживчих цін • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост