Закарпатка поділилася секретом виготовлення великодніх пряників

В рамках проекту «Постаті Тячівщини, що надихають», зініційованого Тячівською бібліотекою для дорослих, ми записали розмову з неординарною тячівчанкою – пряникаркою-«золоті руки» та музиканткою-педагогом Діаною Шіллер.

За фахом пані Діана – музикант, навчає грі на гітарі вихованців ПНВК «Щасливе місто». А на дозвіллі – створює неповторні фігурні пряники, які нікого не залишають байдужими, пише tyachiv.com.

Талановита кулінарка поділилася секретами оздоблення великодніх смаколиків, розповіла про історію свого солодкого хобі та коло інших захоплень.  

Про пряники

Пряничним мистецтвом тячівчанка почала займатись сім років тому. Все починалося з традиційних різдвяних пряників, а саме з рецепту угорської випічки – медових солодощів у вигляді телевізорів. Вичитувала в інтернеті поради майстринь, а згодом почалися власні експерименти, спроби додавати різні прянощі. Зрештою, доросла до шедеврів, які вражають оригінальністю та нікого не залишають байдужими. 

Хоча, мабуть, не обійшлося без спадкових передумов. Адже кулінарний талант, каже майстриня, певно, перейняла від своєї бабусі Василинки, яка мешкала в Дубовому та була для неї дуже дорогою людиною. Вона була знаною кулінаркою і пекла на весілля, а ще – ткала барвисті доріжки, килимки, серветки, була людиною світлої аури та позитивного ставлення до життя… 

«Коли вона померла, мені захотілося щось робити. Тому, думаю, вона залишила мені у спадок свій талант», – припускає героїня. 

Майстриня розповідає: виготовити смаколик нескладно. Печуться пряники всього хвилин 6. Щоб замісити тісто, треба півгодини. Єдине – тісто має постояти ніч у холодильнику. А оздобити його можна айсінгом (глазуррю з цукрової пудри, білків та лимонного соку). Спочатку слід треба більш густо нанести контур на заготовку. Відтак – заповнити його більш рідким айсінгом тоненькою паличкою, обираючи кольори за смаком, додати інші декоративні елементи. 

До речі, працює пряникарка лівою рукою. Ще каже: не використовує перчатки: «Тому що в такому випадку немає тепла рук. Просто мають бути чисті руки і багато любові».

Діана Шіллер зауважує: виготовляє пряники не заради комерції, однак має коло постійних шанувальників її солодощів – велика родина, друзі – як в Україні, так і за кордоном.

«Обов’язково перед Великоднем та Різдвом роз’їжджаються посилочки. У такий спосіб підтримуємо зв’язки», – каже кулінарка.   

Натхнення черпає у майстринь з Польщі, Чехії, хоча колористику та форми своїх солодощів продумовує на свій лад.

Іноді пані Діана проводить майстер-класи для дітей, хоча часто на це не вистачає часу.

Про захоплення і плани

Пані Діана Шіллер – за освітою хоровий диригент, теоретик музики, зараз працює вчителем по класу гітари у ПНВК «Щасливе місто». Розповідає – гітарою оволоділа самостійно: 

«Мій покійний батько Йосип у свої часи був знаним музикантом у Тячеві, дуже гарно грав на гітарі. А дід Йосип грав на старовинному струнному музичному інструменті, що має назву «цітора». І гени своє зробили, мене завжди тягнуло до гітари, і я вдома грала-грала… Років десять тому почала практикувати домашні уроки для дітей, і це мені вдавалося: був результат. Тоді вирішила, що можу спробувати бути вчителем у музичній школі. Хочу відкрити таємницю: маю намір вступати до Інституту культури і мистецтв в Ужгороді, на заочне відділення по класу гітари, щоб уже офіційно стати вчителем гітари».

Пряникарство – це не єдине захоплення тячівської майстрині. Захоплюється вона ще йогою, фітнесом, знаходить час на заняття спортивними танцями, щоб тримати себе у добрій фізичній формі. Адже впевнена: жінка, найперше, має бути гарною.«Музика для мене – це все», – зізнається вона. 

А ще у планах талановитої тячівчанки – навчитися малювати, вивчити німецьку мову… 

Гордість, радість і підтримка пані Діани – це її троє дітей: двоє вже дорослі – 25-річна донька Іванна,  майбутній лікар-хірург, та 21-річний син Роман, студент, а найменшому Петрику – 9, він навчається у 4-му класі та Тячівській ДШМ. 

Як підготуватись до Великодня

Невдовзі – Великдень. Як готується до цього свята майстриня і що при цьому головне?  

«Готуючись до цього великого свята, варто висповідатися, щиро покаятися, щоб на душі стало легко і чисто. Обов’язково кожна жінка має власноруч спекти паску, створити мирну атмосферу в родинному колі. Це для мене принципово, – каже пані Діана. – Хочеться побажати усім освятити паски у храмі, щоб усі були здорові, підняли голови від телефонів, повернулися один до одного, гуляли містом і більше спілкувалися  наживо», –  зичить Діана Шіллер. 

ЗакарпатПост