На Закарпатті відкрили тематичний веломаршрут “Шлях Венеліна-Гуци”

На Свалявщині вперше стартував тематичний веломаршрут під назвою “Шлях Венеліна-Гуци”, який веде від Сваляви до Тибави.

Маршрут було урочисто відкрито місцевими меценатами Мирославою Ливч (яка виступила ініціатором створення даної атракції), Павлом ганинцем та міський головою Юрієм Григою. Під час веломаршруту екскурсію провів президент Закарпатської туристичної організації Федір Шандор. Він розповів учасникам заходу, а це –  117 малих та дорослих любителів велоспорту, чому саме таку назву отримав велошлях. Адже Юрій Гуца-Венелін – відомий у світі історик, філолог, етнограф, фольклорист та медик. А народився науковець 22 квітня 1802 року в с. Тибава в сім’ї священника Гуци. Він був вихованцем Ужгородської духовної семінарії, Сатмарського єпископського ліцею, поступив на філософський факультет Львівського університету, згодом у Московську медичну академію. І хоча життя його обірвалося на 37 році, він став одним з основоположників слов’янознавства в Україні та Російській імперії.
До речі, ім’я Венеліна-Гуци та його безцінна наукова спадщина вписані в не лише історію українського народу, а й інших народів.
Волонтери «Закарпатської туристичної організації” та ГО “Сольва-прогресу такий спосіб разом із свалявчанами продовжили ідею по створенню нових туристичних атракцій на Свалявщині.

ЗакарпатПост