Паспорти вакцинації для подорожей до Європи: лікар назвав три проблеми

Запровадження сертифікатів, або паспортів вакцинації в Україні може стикнутися із низкою проблем. Зокрема, з проблемою невизнання їх в Євросоюзі.

Таку думку в ефірі телеканалу OBOZREVATEL озвучив лікар-інфекціоніст Віктор Петров. “Наприклад, Угорщина і Словаччина мають російську вакцину Спутник V. Але вони не мають вакцини CoviShield, в Європі її практично не застосовували за невеличким виключенням. В європейський перелік вакцин не входить китайська вакцина. Чи будуть вони визнавати вакцинацію саме цими препаратами?” – запитав він.

За словами медика, ідея запровадження паспортів вакцинації в Україні дуже хороша, але їх слід зробити максимально наближеними до кожного громадянина, що планує подорожі за кордон.

Петров перерахував три потенційних проблеми, з якими може стикнутися ця ініціатива. Перша – це проблеми з доступністю щеплень в Україні. “Доступ громадянина України і громадянина Угорщини чи Ізраїлю дуже різний. Наступає момент ковідної сегрегації”, – зауважив він.

Друга проблема – небезпека невизнання щеплень від COVID -19, що були зроблені в Україні. “Чи будуть визнаватися ті щеплення, які були зроблені українським громадянам вакцинами, які не застосовуються в європейських країнах або які, наприклад, до сьогодні не застосовувалися. Чи буде Європа визнавати імунізацію цими вакцинами і чи зможемо ми їх вносити в систему”, – пояснив він.

Третя проблема, на думку медика, полягає в тому, що державна медична система не зможе впоратися із колосальним навантаженням через масове виготовлення паспортів вакцинації. “Державна структура, державна мережа центрів первинної медико-санітарної допомоги, бригад, лікарень не впорається з тим обсягом інформаційного навантаження, щоб робити паспорти всім бажаючим”, – сказав він.

В цьому контексті медик запропонував розширити можливості за рахунок залучення до процесу лікарів-ФОПів, медичних центрів, “які обслуговують населення згідно з програмою державних гарантій, які мають укладені договори з Національною службою здоров’я України”.

І, нарешті, постане питання захисту бази даних вакцинації. “Щоби не можна було купити цю реєстрацію. Дуже важлива максимальна прозорість цієї роботи. Європейцям вкрай важливо знати, що у нас немає з цим проблем”, – наголосив Петров. Він нагадав, що більше 50% довідок про ПЛР-тести в України сфальсифіковані.

ЗакарпатПост