Гомбача лавка, унікальна церква у Кострино, весілля у Дубриничах — чим приваблять туристів маршрути в рамках проєкту «Пізнай Ужанську долину»

“У мене в руках капсула-геокеш. Геокешинг — це така всесвітня туристична гра пошуку скарбів. Ми даємо gps-координати і підказку, аби турист міг знайти капсулу зі скарбом. У нас це будуть наліпки  “Пізнай Ужанську долину” та символічні маленькі подаруночки. Приходиш — забираєш собі щось, а натомість кладеш дещо взамін, аби наступним людям теж було цікаво брати участь”, —екскурсоводка Аліса Смирна демонструє блакитну капсулу і просить не знімати на відео, куди ховає, адже суть якраз у тому, щоб це таємне місце будь-хто охочий зміг знайти самостійно.

Ця та інші атракції очікують на туристів у випадку, якщо вони скористаються маршрутами, розробленими командою проєкту “Промоція історико-культурної та природної спадщини Ужанської долини через формування нових партнерств та створення спільних продуктів”. В рамках проєкту знані закарпатські екскурсоводи розробляють 10 тематичних маршрутів. Серед них — пішохідні, велосипедні та автомобільні. Окрім того, команда створює ряд продуктів (аудіогіди, набір листівок, сувенірна продукція тощо), які допомагають пізнавати історичні, архітектурні, культурні та гастрономічні родзинки Ужанської долини (йдеться про території, які до формування ОТГ були Ужгородським, Великоберезнянським та Перечинським районами). Саме тому більш популярна серед команди назва — “Пізнай Ужанську долину”.

Наразі розроблених і завантажених на платформу міжнародного мобільного додатку izi.travelмаршрутів — п’ять. Аудіогід-путівник записаний українською та англійською мовами. Обидві версії для безкоштовного користування — за посиланням https://izi.travel/en/f486-piznay-uzhansku-dolinu/uk

Тож, для слухачів та випробовувачів уже доступні такі маршрути: “Родзинки Турянської долини” (автор – Юрій Славік), “Одна долина – багато культур” (автор – Павло Худіш),“Від Сяну додому” (авторка – Аліса Смирна), “Яворник: стежками легенд” (автор – Владислав Товтин), “Містика гір та шепіт дерев’яних церков” (автор – Юрій Яновський). Саме їх і презентували у понеділок, 26 квітня, під час престуру.

“Дуже тривалий період часу території, що нині належать до Перечинської ОТГ, здебільшого вважалися депресивними з точки зору туризму. Та команді вдалося скласти маршрути і віднайти такі родзинки, які роблять їх унікальними та цікавими”,  — зазначила керівниця проєкту Людмила Сюзева.

Присутніх під час презентації провели живописною хресною дорогою, повели на найвищу точку Перечинщини — гору Гурку, що має 210 метрів над рівнем моря, дали продегустувати крафтові продукти місцевих виробників (сири, соус песто, консервацію, соки тощо). Біля тисячолітніх дубів, що у селі Стужиця, загадали бажання. Спробували охопити стовбур дуба-чемпіона (так називають одного з них), — довелося кликати одинадцятьох учасників. Побачили унікальну дерев’яну Костринську церкву, дізналися про єврейську історію Перечина. Поблизу гори Кременець побували на перетині трьох кордонів європейських країн: України, Словаччини та Польщі.

За словами начальниці управління туризму та курортів Закарпатської ОДА Маріанни Готри, аби потрапити на територію Ужанського національного парку та дійти до гори Кременець, потрібен дозвіл не тільки його працівників, але й прикордонників. Оскільки ця процедура досить затяжна (чекати на дозвіл можна до 30 днів), то нещодавно представники команди ініціювали наради з прикордонниками, владою, екскурсоводами, аби вирішити дане питання і спростити процес видачі дозволів. Наразі домовлено про суттєве скорочення термінів та складання списку екскурсоводів, які  водитимуть туристів.

Однією з родзинок престуру, яка буде доступна кожному як зовнішньому, так і внутрішньому туристу, став торт “Ужанська долина”. Його авторка, кондитерка Галина Репарюк, розповіла, що в його основі — виключно локальні продукти, як-то сир, горіхи, яфини.

Апогеєм престуру стало автентичне весілля у селі Дубриничі на території велосадиби Bed&Bike. Нареченого та наречену обрали з-поміж учасників. Частування місцевими стравами, музики, живий спів, вбрання та місцеві традиції додали атракції особливого шарму.

“Це було несподівано, я навіть не підозрювала, що потраплю в таку цікаву історію. Але дуже задоволена. Було надзвичайно весело і настільки органічно, ніби я дійсно наречена. Я сама із Закарпаття, і моє весілля було традиційним. Але я би, напевно, якийсь ювілей власного весілля відсвяткувала у такому дусі”, — поділилася враженнями ужгородка Олена Ресенчук.

Тож, “одружитися” вдруге чи навіть втретє може будь-хто, попередньо домовившись про таку послугу. Загалом, вирушаючи за маршрутами, охочі можуть можна замовити додаткові послуги: провести дегустації сирів чи інших крафтових продуктів, скупатися у чанах, покататися на конях тощо.  Даний проєкт дає змогу представникам місцевого бізнесу популяризувати свої послуги та продукти. Всі контакти та умови зазначені в описах до маршрутів на майданчику izi.travel.

Реалізовується даний проєкт громадською організацією «Щасливі діти» за підтримки Українського культурного фонду. Партнером проєкту виступили ГО „Асоціація фахівців туристичного супроводу Закарпаття” та управління туризму та курортів Закарпатської ОДА. Світлини для проєкту готує відомий фотограф Сергій Гудак. Крім того, в рамках проєкту для посилення промоції регіону творча команда на чолі з режисером Богданом Козачуком знімає відеоролик, повідомляє ГО “Щасливі діти”.

ЗакарпатПост